Stoppi veden lotraamiselle

Säästäminen on kiinni asenteista ja niihin jokaisen yksilön on helpointa vaikuttaa itse omalta kohdaltaan. Kun säästää vettä, säästää rahaa. Euro on paras konsultti tässäkin asiassa.

Suomalainen käyttää vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa. Eniten vettä käytetään peseytymiseen, 39%. Vessanpytyn huuhteluun hurahtaa 26 %:n verran päivittäisestä vedenkäytöstä, keittiöaskareisiin 22 % ja pyykin pesuun 13 %.
Erityisesti lämpimän veden käyttöä kannattaa tarkkailla, sillä veden lämmittäminen tekee siitä kaksikertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. Esimerkiksi jos asukas ottaa päivittäin 5 minuutin suihkun, vettä kuluu viikossa 420 litraa ja vuodessa se maksaa 180 euroa, 20 minuutin päivittäisessä suihkussa vettä valuu viemäriin lähes 1 700 litraa viikossa ja lysti maksaa 730 euroa vuodessa. Huima ero.

Huoneistokohtaiset vesimittarit vähentävät vedenkulutusta eikä energiapihinkään tarvitse enää maksaa läträävän naapurin vesistä. Mittarit on asennettava uusiin taloihin ja vanhoihin ne on asennettava vesi- ja viemäriputkien uusimisen yhteydessä. Parhaimmissa järjestelmissä lukemat tallentuvat digitaalisesti ja tiedot siirtyvät helposti isännöintitoimiston laskutusohjelmaa. Kätevintä vesilaskutus on suorittaa suoraan kulutuksen mukaan 3-4 kertaa vuodessa, ilman ennakkomaksuja. Asuntoihin on nykyään asennettava myös huoneistoyksikkö, josta asukas voi suoraan tarkastella omaa vedenkulutustaan.

Muista nämä:
1) Vähennä lämpimän veden käyttöä. Käy suihkussa nopeasti lotraamisen sijaan. Sulje hana aina, kun et käytä sitä, esimerkiksi hiusten ja hampaiden pesun ajaksi.
2) Ota yhteyttä huoltoyhtiöön, jos vesihana tai wc-istuin vuotaa. Ompelulangan suuruinen vesivuoto kuluttaa turhaa vettä 36 litraa/vrk, tulitikun suuruinen 100 litraa/vrk, lyijykynän suuruinen 720 litraa/vrk ja harjanvarren kokoinen 10 000 litraa/vrk.
3) Pese astian- ja pyykinpesukoneella vain täysiä koneellisia. Valitse oikea pesuohjelma likaisuuden mukaan, esimerkiksi astioita pestessäsi juomalaseille riittää pikaohjelma.
4) Käsin tiskaus on energiataloudellista vain, kun astiat pestään ja huuhdotaan vedellä täytetyissä altaissa, ei juoksevan veden alla.

Ilkka Saarinen