Pihat kuntoon yhteistuumin

Kevät on talkooaikaa. Monessa taloyhtiössä pannaan piha yhdessä kesäkuntoon. Haravat heiluvat, talven alta paljastuneet sotkut puhdistuvat. Kesäkukat laitetaan pihapiiriä koristamaan. Ehkä varastotkin siivotaan ja nikkaroidaan pieniä korjauksia.

Osa asukkaista odottaa talkoita innolla, onhan mukava päästä puuhaamaan yhdessä ja juttelemaan naapurien kanssa. Parhaimmillaan talkoot ovat mukavia yhteishenkeä nostattavia tilaisuuksia.

Selvää on, aina on niitä, jotka eivät talkoisiin osallistu syystä tai toisesta. Aikataulut eivät sovi tai kunto ei salli. Ja kaikkia ei vain huvita osallistua. Jokainen saa päättää, osallistuuko vai ei.

Talkootyö taloyhtiössä on aina vapaaehtoista. Ketään ei voi pakottaa tulemaan pihatalkoisiin tai teettämään ”omaa osuuttaan” jollakin ulkopuolisella.

Osallistumattomilta ei saa periä mitään maksuja korvaukseksi ”lintsaamisesta”. Jos talkootyöllä säästetään rahaa, tätä hyötyä ei voi kohdistaa vain talkoisiin osallistuneille.

Osallistuminen helpoksi

Aika ajoin kuulee väitteitä, että talkoohenki on Suomessa henkitoreissaan. Se ei ole totta. Osallistumisen esteitä voi silti purkaa esimerkiksi seuraavasti:

Aikataulut tietoon. Ihmiset pystyvät paremmin varaamaan aikaa talkoisiin, jos päivämäärä tiedotetaan riittävän ajoissa. Tärkeää on myös kertoa, kauanko talkoopäivä kestää.

Suunnitelmat selville. Mitä pihalla pitäisi tehdä, onko asukkailla jotain toiveita? Voiko talkoopäivään jotenkin valmistautua ennalta?

Työkalut ja työnjohto kuntoon. Onhan ennalta varmistettu, että käytössä on tarpeeksi haravia, kottikärryjä ja muita tarvekaluja? Työnjohtajaa tarvitaan koordinoimaan hommaa ja ohjaamaan ihmisiä siinä, mihin toimeen voi tarttua.

Tarjoilut kehiin. Jos pelkkä kahvikuppi ei kannusta talkoilemaan, yhteisen puuhapäivän jälkeen voidaan vaikkapa grillata makkarat tai paistaa lätyt.

Mukavia talkoohetkiä!

Lisätietoja taloyhtiöiden talkoista:

Talkooasiaa Kiinteistöliiton lakipähkinä -blogissa