Yhtiökokous – osallistuako vai ei?

On taas se aika vuodesta, kun yhtiökokouskutsut kolahtelevat postiluukuista. Osallistuminen varsinaiseen yhtiökokoukseen totta kai kannattaa, mutta onko se joka kerta välttämätöntä?

Jokainen tekee päätöksensä tietenkin itse, mutta toivottavasti ennakkoon toimitetun kokousmateriaalin perusteella.

Jos asialistalla on isoja, keskustelua vaativia hankintoja tai kokouksessa aiotaan käsitellä esimerkiksi kustannuksia nieleviä remonttiasioita, osallistuminen on päivänselvää.

Jos taas taloyhtiössä kaikki on hyvin, näköpiirissä ei ole suuria remontti- ja muita hankkeita, kokouksen voi tarvittaessa jättää hyvällä omallatunnolla väliin.

Osallistumispäätökseen vaikuttaa myös taloyhtiön tapa viestiä: Avoimesti esimerkiksi kotisivuillaan tiedottava taloyhtiö pitää asukkaansa ajan tasalla läpi vuoden. Yhtiökokous ei ole tällöin ainoa paikka vaihtaa ajatuksia esimerkiksi remonteista ja muista kehittämistarpeista.

Kokousmateriaaleihin ja päätösehdotuksiin kannattaa siis tutustua etukäteen huolellisesti ja kaikessa rauhassa. On hyvä myös muistaa, että yhtiökokouksessa ei päätetä muista kuin kokouskutsussa mainituista asioista.

Hallituksessa pärjää maalaisjärjellä

Joskus kuulee, että yhtiökokoukseen jätetään menemättä, jotta ei joutuisi hallitukseen. Ketään ei kuitenkaan voida valita hallitukseen ilman hänen omaa suostumustaan. Voi hyvin sanoa, ettei ole käytettävissä.

Hallitusjäsenyydestä ei tarvitse kieltäytyä taitojen puutteen takia. Hallitustyössä pärjää maalaisjärjellä, innostuneisuudella ja halulla perehtyä asioihin. Tärkeintä on ajatella aina taloyhtiön parasta.

Hallitustyöskentelyyn voi myös kouluttautua. Olemme järjestäneet monena vuotena eri teemoihin keskittyviä hallituskouluja, joihin asiakkaamme ovat osallistuneet innokkaasti. Tänä keväänä hallituskoulu on tauolla, mutta tilaisuuksien jatkoa mietitään.