Vesimaksun perusteeksi mitattu kulutus

Vesimittareiden on oltava lähitulevaisuudessa etäluettavia ja vesimaksun perusteena on käytettävä mitattua vedenkulutusta. Asiaa koskeva laki tuli voimaan 3. marraskuuta.

Lain mukaan vesimittarit tulee asentaa tai asennetut vesimittarit on vaihdettava etäluettaviksi vuoden 2027 tammikuuhun mennessä.

Taloyhtiöiden kannalta muutos ei ole dramaattinen, sillä monessa asuntokohtaisilla vesimittareilla varustetussa taloyhtiössä vesimaksut määräytyvät jo nyt mittarin lukemien perusteella. Asuntokohtaiset vesimittarit tulivat pakollisiksi uudiskohteissa jo vuonna 2011 ja käyttövesiputkistojen uusimisen yhteydessä vuonna 2013.

– Uutta on se, että vesimittareiden tulee tulevaisuudessa olla etäluettavia ja vesimaksun perusteena on tulevaisuudessa pakko käyttää mitattua veden kulutusta. Asukkaan on pystyttävä seuraamaan vedenkulutustaan myös itse, tekninen isännöitsijä Anu Männistö tarkentaa.

Veden kulutuksesta on voitu laskuttaa esimerkiksi henkilölukumäärän mukaan tai neliöperustaisesti.

– Kulutukseen perustuva laskutus on reilua ja kannustaa kaikkia taloudelliseen veden käyttöön.

Yhtiöjärjestystä ei ole pakko muuttaa pelkästään etäluettavien mittareiden asennuksen takia. Asennuksen jälkeen vesimaksun tulee kuitenkin perustua mitattuun vedenkulutukseen, vaikka yhtiöjärjestyksessä muuta määrättäisiin.

– Siirtymäaika on pitkä. Vesimittarien asentaminen kannattaa kuitenkin lisätä jo nyt hallitusten kunnossapitotarveselvityksiin, vaikka taloon ei olisikaan suunnitteilla putkistosaneerausta, Anu neuvoo.