Värilliset paperikassit kartonkikeräykseen

Paperinkeräysyhtiössä on huomattu, että ruskeiden paperikassien määrä keräyspaperin joukossa on kasvanut viime aikoina. Taustalla on ilmeisesti noutoruuan suosion kasvaminen koronan aikana ja muovipussien välttely.

Ruskeat ja muut värilliset paperikassit tulisi kuitenkin lajitella keräyskartonkiin.Keräyskartonkiin kuuluvat myös muut paperi-, kartonki- ja pahvipakkaukset. Esimerkiksi jauhopussi on pakkaus, joka kuuluu kartonkikeräykseen.

Jos keräyspaperin joukkoon on joutunut vääriä materiaaleja, likainen materiaali joudutaan pahimmillaan käsittelemään sekajätteenä. Se kasvattaa kustannuksia ja kuormittaa ympäristöä.

Puhdasta keräyspaperia käytetään pehmopaperin ja sanomalehtipaperin raaka-aineena. Kierrätysmateriaalin käyttö korvaa tarvetta uusien materiaalien käyttöönotolle ja säästää luonnonvaroja.

Näin vältät keräyspaperin lajitteluvirheet

Hyvä muistisääntö on, että kaikki postiluukusta tuleva paperi kuuluu keräyspaperiastiaan. Kierrätettävän paperin tulee olla puhdasta ja kuivaa.  Esimerkiksi kalan perkauksessa käytettyä likaista paperia ei saa laittaa keräyspaperiastiaan, vaan se kuuluu energiajakeeseen.

Kirjojen ja vihkojen materiaalit tulee erotella ennen keräysastioihin laittamista. Ainoastaan pehmeäkantiset kirjat voi laittaa suoraan keräyspaperiastiaan. Jos pehmeäkantinen kirja on päällystetty, kannet tulee irrottaa. Sen jälkeen sisäsivut lajitellaan keräyspaperiin ja päällystetyt kannet energiajätteeseen.

Myös kovakantisista kirjoista kannet tulee poistaa, jotta sisäsivut voi kierrättää paperinkeräyksessä. Kierrekantisista vihkoista taas tulee irrottaa metalliosa, joka kuuluu metallinkeräykseen.

Keräyspaperin lajitteluohjeen voi ladata täältä.

Tulosta lajitteluohje ja kiinnitä se jätekatokseen tai -huoneeseen!