Vakuutusmeklari on taloyhtiön edunvalvoja

Tiesitkö, että olet todennäköisesti vakuutettu Finib Asiakasturva -ryhmätapaturmavakuutuksella? Jos esimerkiksi taloyhtiösi talkoissa murrat jalkasi tai talvella liukastut pahasti pihassa, hoitokulusi korvataan määrättyyn summaan asti.

– Asiakasturva on voimassa lähes kaikissa asuinkäytössä olevissa asiakastaloyhtiöissämme. Se kattaa asukkaille tapahtuneet vahingot taloyhtiön tontilla ja yhteisissä tiloissa, mutta ei asunnoissa, kertoo Ilkka Saarinen.

Asiakasturva korvaa hoitokulut 17 000 euroon asti. Vakuutuksen voimassaolon omassa taloyhtiössä voi tarkistaa Asumisen kansiosta omilta talosivuilta Huoneistotieto.fi-portaalissa.

Ryhmävakuutus oli esillä IISOY:n hallituksen koulutusillassa marraskuussa, jossa esiteltiin monipuolisesti kiinteistön vakuutuksia sekä vakuutusmeklaritoimintaa. IISOY:n isännöimille taloyhtiöille vakuutusmeklaripalveluja tuottaa Finib Oy. Se on markkinoiden suurin kokonaan suomalaisomistuksessa oleva vakuutusmeklaritoimisto ja toiminut alalla jo 25 vuotta.

Vakuutusmeklari on vakuutusyhtiöistä riippumaton taloyhtiön edunvalvoja vakuutus- ja vahinkoasioissa. Se toimii taloyhtiön ja vakuutusyhtiön välillä, etsii taloyhtiölle aina sopivinta ratkaisua, antaa suosituksia hallitukselle ja seuraa kiinteistövakuutuksen hinnan kehitystä.

IISOY:n asiakastalojen tiedot ovat kunnossa

Vakuutusmeklari huolehtii, että kiinteistön tiedot ovat vakuutuskirjassa oikein ja ajan tasalla. Tämä on tärkeää, sillä jos vahinko tapahtuu, virheillä ja puutteilla voi olla dramaattiset seuraukset.

– Puutteelliset tiedot voivat johtaa siihen, ettei korvaus kata vahinkoa tai korvausta ei tule lainkaan. Jos taas tiedot, esimerkiksi kiinteistön tilavuus, on ilmoitettu liian suurina, taloyhtiö on voinut maksaa vuosia ylimitoitettuja vakuutusmaksuja, Finibin yhteyspäällikkö Mikko Mattila (kuvassa) selvitti.

Myös Ilkka Saarinen alleviivaa kiinteistön vakuutuskirjan tietojen paikkansapitävyyttä.

– Kuluneen vuoden aikana Finibin asiantuntija on kiertänyt kaikki asiakaskiinteistömme. Hän on selvittänyt paikan päällä, piirustuksista ja joissakin tapauksissa jopa rakennusvalvonnan arkistotietojen avulla, että vakuutuksen lähtötiedot ovat kunnossa. Löytyi yli- ja alivakuuttamista, mutta suurimmassa osassa kiinteistöistä asiat olivat kunnossa. Tarkastuksella Finib otti vastuun, että rakennustiedot ovat vakuutuksissa oikein, hän kertoi.

All Risk -vakuutus antaa laajan turvan

– Kilpailuttamalla hankimme taloyhtiölle mahdollisimman hyvän vakuutusturvan, Mattila sanoi.

Kilpailuttamisen jälkeen vakuutusmeklari laatii koosteen tarjouksista, laskelmat ikäpoistoista ja antaa suosituksia hallitukselle päätöksenteon tueksi.
Taloyhtiön kiinteistövakuutus on niin sanottu pakettivakuutus, joka sisältää omaisuusvakuutuksen, kiinteistönomistajan vastuuvakuutuksen, hallituksen vastuuvakuutuksen ja oikeusturvavakuutuksen. Kiinteistövakuutuksen lisäksi taloyhtiö voi hankkia lisäturvaa jutun alussa mainitulla Asiakasturvalla sekä Hallinnonturva- ja Oikeusturva-vakuutuksilla.

Kiinteistövakuutukset voivat olla joko perinteisiä, ilmiöpohjaisia vakuutuksia tai All Risk eli AR-vakuutuksia. Näiden ero on merkittävä.

– Molemmat on täysarvovakuutuksia, mutta lähestyvät vakuuttamista eri tavoin. Ilmiöpohjainen vakuutus korvaa vain ehdoissa luetellut vahingot. AR-vakuutus kattaa kaikki äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot paitsi ne, jotka on rajattu ehdoissa pois, joten AR:n kattavuus on huomattavasti laajempi, Mattila selvitti.

Tyypillinen AR-vakuutuksen korvaama vahinko on auki jääneestä hanasta syntynyt vesivahinko, kun asukas on uuvahtanut suihkuun. Ilmiöpohjainen ei tällaista korvaa.

Vakuutusmeklarin tehtäviin kuuluu muun muassa:

  • Neuvoo taloyhtiötä vakuutuksia koskevissa kysymyksissä
  • Kilpailuttaa taloyhtiön vakuutukset ja tekee niistä hinta- ja vakuutusehtovertailun
  • Seuraa vakuutushintojen kehitystä, tiedottaa muutoksista
  • Tekee vahinkoilmoitukset, toimittaa ne vakuutusyhtiöön
  • Tarkistaa korvauspäätökset, reklamoi virheistä