Vahinkoarvioinnissa tarvitaan tunnetaitoja

Kun taloyhtiötä kohtaa palo- tai vesivahinko, ilkivalta tai murto, Isännöinti Ilkka Saarisen teknisistä isännöitsijöistä tilanteen ottaa haltuun Petri Suomela.

– Meillä teknisillä isännöitsijöillä on omat erikoistumisalamme. Minulla se on vahinkoarviointi ja -korjausten organisointi.

– Teen lisäksi normaaleja asiakastaloyhtiöiden tekniikan ja rakenteiden korjaustarpeiden arviointeja ja korjausehdotuksia, kustannusarvioita ja tarjouspyyntöjä, kilpailutan urakoita ja laadin urakkasopimuksia, hän luettelee.

Taloyhtiöiden vahingot ovat tyypillisesti vesivahinkoja.

– Olipa vahinko minkälainen tahansa, kaikissa ykkösasiaksi nousee ripeä reagointi. Asiaa on ryhdyttävä hoitamaa välittömästi ja otettava huomioon asukkaan tunteet. Kodissa tapahtunut vahinko voi koskettaa asukasta syvältä, ja meidän on ymmärrettävä hänen huolensa ja hätänsä. Työni on monesti kuin ensiapua, Petri miettii.

Vahinkoarviointi istuu talonrakennusteknikon koulutuksen saaneelle Petrille hyvin, sillä hän työskenteli aikaisemmin vahinkosaneerausyrityksessä työnjohtajana. Yritys teki silloin tällöin vahinkokorjauksia Saarisen isännöimissä kohteissa, ja niitä organisoidessaan Petri tutustui isännöintitoimiston väkeen.

– Tunsin toimiston hyvän maineen, ja myös tekninen isännöinti ammattina kiinnosti. Aktiivisesti kyselemällä sain lopulta paikan helmikuussa 2015.

– Olen viihtynyt täällä todella hyvin. Työ on vastannut odotuksiani ja kollegojen avulla pääsin nopeasti sisälle talon toimintatapoihin ja kulttuuriin. Meillä on mahtava yhteishenki!

Työssä täsmällisesti, vapaa-ajalla fiilistellään

Työn haasteita miettiessään Petri lausahtaa, että tyytyväisyys on este kehittymiselle. Aina pitää pyrkiä parempaan.

– Rakennusalalla puhutaan yleisesti ”tulipalojen sammuttamisesta”. Olen sitä mieltä, että tulipalot on estettävissä ennakoinnilla ja hyvällä suunnittelulla. Minulla on tapana hoitaa asioita mahdollisimman etupainotteisesti.

Vapaa-aikaansa Petri ei järjestele tai raamita määrättyyn muottiin.

– Harrastan liikuntaa ja lenkkeilyä, mutta ilman mitään syke- ja askelmittareita ja muita ajanottovälineitä. En halua sitoa itseäni laitteisiin, vaan liikun omien fiilisten mukaan, hän kertoo.

Mieliala ohjaa myös tärkeää musiikin kuuntelua ja konserteissa käyntiä.

Koukussa Japaniin

On kuitenkin yksi asia, johon Petri on viime ajat keskittynyt huolella: Japani.

Ensimmäinen matka Japaniin oli pitkäaikainen haave ja koukutti Petrin lopullisesti. Euroopan kaupungeissa paljon matkustaneena hän kaipasi kulttuurista vaihtelua, ja sitä Japani tarjosi siitä hetkestä alkaen, kun hän astui Tokion Naritan lentoasemalle.

– Ilmapiiri, järjestelmällisyys, turvallisuus, siisteys ja koko kulttuuri hyvää ja terveellistä ruokaa unohtamatta.

– Kotona soi nykyään usein japanilaisen Sheena Ringon musiikki. Olen sitä mieltä, että joissakin asioissa meillä olisi japanilaisilta valtavasti opittavaa, Petri sanoo.

Petri Suomela käyttää vahinkoja ja korjaustarpeita arvioidessaan erilaisia kosteusmittareita.