Iisoyn asiakkailleen solmima kolmen vuoden puitesopimus sähkön ostosta päättyi 30.4.2023. Sopimuksen umpeuduttua sähkömarkkinoilla oli tilanne, jossa uuden määräaikaisen sopimuksen solmiminen ei ollut taloyhtiöille järkevää. Sopimukseen kuuluneet yhtiöt liittyivätkin tässä vaiheessa pörssisähkön käyttäjiksi.
Suurin osa asiakkaista toivoi uutta massakilpailutusta, ja antoi Iisoylle myös valtuuden tehdä puitesopimus sopivan hintatason ollessa tarjolla. Tekninen isännöitsijä Anu Männistö on kevään ja kesän aikana hoitanut asiaa kilpailuttaen toimijoita ja käymällä sopimusneuvotteluja. Tarjoukset olivat pitkään kuitenkin sellaisia, että uutta sopimusta ei kannattanut tehdä. Kesällä pörssisähkö oli myös selvästi edullisin vaihtoehto.
– Nyt saimme vihdoin markkinatilanteeseen suhteutettuna edullisen tarjouksen Tampereen Energiaksi muuttuneelta entiseltä Tampereen Sähkölaitokselta. Tässä vaiheessa katsoimme järkeväksi hyväksyä tarjous ja solmimme uuden sopimuksen. Entiseen tapaan se pitää sisällään myös takuun sähkön vihreästä alkuperästä, Männistö kertoo.
Uusi sopimus astui voimaan syyskuun alusta. Sähkönmyynnistä ajalle 1.9.2023–31.12.2024 on sovittu seuraavasti:
Valtaosa aiemmassa massasopimuksessa mukana olleista yhtiöistä ovat mukana myös tässä määräaikaisessa sopimuksessa. Pois jäivät yhtiöt, jotka nimenomaan ovat halunneet pysyä pörssisähkössä tai joilla on määräaikainen sähkösopimus jo jonkun toisen myyjän kanssa. Mukana eivät ole myöskään yhtiöt, joiden isännöintisopimus on päättymässä tai irtisanottu.
– Valitettavasti jälkikäteen tähän puitesopimukseen ei voi enää liittyä. Mahdollisesti myöhemmin mukaan tulevat yhtiöt käsitellään sopimusteknisesti erillisinä tapauksina, Männistö toteaa.
Viime vuoteen verrattuna sähkömarkkinoilla ei nyt odoteta samanlaista energiakriisiä. Olkiluoto 3 -ydinvoimala on toiminnassa, tuulivoimaloita on rakennettu merkittävästi lisää ja Euroopassakin kaasuvarastot ovat hyvällä tasolla. Talvisin sähkö hinta perinteisesti kuitenkin nousee sähkön käytön lisääntyessä, ja tämän talven hintatasoa on erittäin vaikea ennustaa. Hintaan vaikuttavat muun muassa talven kylmyys sekä pohjoismaisten vesivarantojen tilanne.
Tässä kohtaa päätökset siitä, minkälainen sähkösopimus kannattaa tehdä, ovat siis pitkälti ennusteita ja siten epävarmoja. Kerran tunnissa hinnaltaan muuttuva Spot-pohjainen pörssisähkö voi hintapiikeistään huolimatta pitkässä juoksussa olla keskihinnaltaan edullisempi. Mahdollinen kylmä talvi voi kuitenkin muuttaa tilannetta oleellisesti.
Määräaikainen sopimus suojaa paremmin mahdollisilta hintapiikeiltä ja on taloyhtiön kannalta ennustettavuutensa vuoksi selkeämpi. Talousarvion laadinta ja vastikkeiden määrittely on oleellisesti selkeämpää kulutuksen ollessa yleensä melko tasaista vuodesta toiseen. Riski esimerkiksi tarpeesta periä ylimääräisiä hoitovastikkeita sähkön hinnan vuoksi on merkittävästi pienempi.