Teams ja sähköinen allekirjoitus – nehän ovat uusi normaali

Lähes kaikki asiakastaloyhtiöidemme hallitukset ovat siirtyneet Teamsin käyttäjiksi. Kokoukset sujuvat jo rutiinilla, ja etäjärjestelyistä löydetään hyviäkin puolia.

Asunto Oy Tampereen Tykkirinteen hallitus alkoi käyttää heti Teamsia koronarajoitusten tultua voimaan viime keväänä.

– Myönnetään, että vähän pakon edessä siirryttiin etäyhteyksiin, sillä ihminenhän vastustaa kaikkea uutta viimeiseen asti. Teams-kokoukset alkoivat sujua kuitenkin ihan kivasti. Kärsivällisyyttä ja huumoriakin on toki tarvittu, naurahtaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana seitsemättä vuotta toimiva Katariina Rytökari.

– Vaikka en olekaan tietotekniikan ystävä, minulle etäkokoukset käyvät senkin jälkeen, kun koronasta päästään.

Yhtiökokouksia taloyhtiössä on pidetty perinteiseen tapaan. Viime kevään yhtiökokous siirrettiin syksyyn, mutta taloyhtiössä oli tarpeen pitää myös ylimääräinen yhtiökokous. Se saatiin järjestettyä, kun koronarajoituksia höllennettiin väliaikaisesti.

– Asiamme olivat sellaisia, että oli pakko päästä puhumaan porukalla. Hankimme sitten tarpeeksi ison kokoustilan ja pidimme maskeja.

Taloyhtiön pöytäkirjojen ja sopimusten allekirjoittaminen sähköisesti on Katariinalle tuttuakin tutumpi asia.

– Olemme olleet Isännöinti Saarisen asiakkaita taloyhtiömme perustamisesta lähtien ja käyttäneet alusta alkaen sähköistä allekirjoitusta. En ole hallituksen puheenjohtajana raapustellut nimiä sopimuksiin ja pöytäkirjoihin, enkä lähetellyt niitä paikasta toiseen. Sähköinen allekirjoitus on tehokasta, nopeaa ja turvallista – ja meille arkipäivää, Katariina naurahtaa.

Yhtiökokousten siirto taas mahdollista

Valmistautuminen kevään yhtiökokouksiin on alkanut. Jos nykyiset koronarajoitukset pysyvät voimassa, kannattaa varautua siihen, että kokouksia siirretään viimevuotiseen tapaan.

– Pienet yhtiöt pystyvät pitämään yhtiökokouksiaan yhdistellen siten, että osa kokousväestä on paikalla ja osa osallistuu kokoukseen etänä, sanoo johtava isännöitsijä Anna Salo.

– Jos taloyhtiössä valmistellaan isoa remonttia, voimme pitää yhtiökokouksen kiinteistöjuridiikkaan erikoistuneen lakimiehen avustuksella. Varmistamme päätösten lainmukaisuuden, vaikka kokoukseen osallistuttaisiin kirjeitse, paikan päällä ja Teamsilla.

Katariina Rytökari kannattaa Teams-kokouksia, mutta yhtä asiaa hän kaipaa. – Olisi kiva, jos kameroita pidettäisiin päällä, jotta sanatonkin vuorovaikutus toimisi, hän sanoo.