Taloyhtiöistä löydyttävä keräysastiat myös muoville ja kartongille

Vuonna 2021 uudistuneen jätelain myötä taloyhtiöiden erilliskeräysvelvoitteet laajenivat. Nykyään kaikissa vähintään viiden huoneiston kiinteistöissä on oltava keräysastiat poltettavan jätteen lisäksi biojätteelle, lasille, metallille, kartongille ja muoville.

Pirkanmaalla määräykset ovat tulleet voimaan asteittain. Tampereella muovin ja kartongin keräys tuli aloittaa 1.9.2022 mennessä. Muissa Pirkanmaan kunnissa muovin ja kartongin keräysastioiden järjestämiselle on aikaa vielä 1.4.2023 asti. Muiden jätelaatujen kerääminen on puolestaan pitänyt aloittaa jo aikaisemmin niin Tampereella kuin muissakin kunnissa.

Vielä ehtii tilata uudet astiat

Jos taloyhtiöstäsi puuttuu vielä kartonki- ja muovipakkausten keräysastiat, asiasta kannattaa huolehtia pikimmiten. Taloyhtiön hallituksen on hyvä keskustella isännöitsijän kanssa tarvittavien jäteastioiden tilaamisesta Pirkanmaan Jätehuollolta. Ennen jäteastioiden toimitusta tulee myös päättää, mihin uudet astiat on tarkoitus sijoittaa. Jos astioita ei ole mahdollista vielä tuoda pihaan esimerkiksi jätekatoksen muutostöiden vuoksi, kannattaa aikataulusta sopia erikseen Jätehuollon kanssa.

Pienemmille taloyhtiöille hyvä vaihtoehto on myös kimppa-astia naapuritalon kanssa. Tällöin myös tyhjennyskulut voidaan jakaa puoliksi. Kimppa-astioistakin saa lisätietoa Pirkanmaan Jätehuollolta.

Lajittelu onnistuu pienessäkin kodissa

Taloyhtiöiden vastuulla on myös asukkaiden ohjeistaminen lajitteluun. Esimerkiksi Pirkanmaan Jätehuollon materiaalipankki tarjoaa suomeksi ja englanniksi hyviä ohjeita ja esitteitä lajitteluun. Esitteistä voi halutessaan tilata myös painettuja versioita vaikkapa jätekatoksen seinään kiinnitettäväksi tai asukkaille jaettavaksi.

Lajittelu onnistuu pienessäkin kodissa, kun sen järjestämiselle varaa pienen mietintätuokion. Lajiteltavaa pakkausmateriaalia voi hyödyntää lajitteluastioina: kartonkia voi kerätä pahvilaatikkoon, jauhopussi toimii biojätepussina ja vessapaperipakkaukseen voi laittaa muuta muovijätettä. Lajittelulle ei myöskään tarvitse varata suuria tiloja, jos roskat vie usein.