Piirustukset tallessa sähköisessä arkistossa

IISOY:ssa on kerätty 2000-luvun alusta lähtien sähköistä piirustusarkistoa. Se sisältää asiakastaloyhtiöiden keskeiset sähköiset piirustukset sekä paperiset piirustukset sähköiseen muotoon skannattuina. Materiaali koostuu julkisivupiirustuksista ja leikkauksista sekä lvi- ja muista teknisistä piirustuksista.

– Esimerkiksi jos meiltä pyydetään isännöitsijäntodistus huoneiston myyntiä varten, voimme rajata mukaan kyseisen huoneiston piirustukset mittakaavassa, kertoo tekninen isännöitsijä Anu Männistö.

Materiaalia ei ole kerätty kaikista asiakasyhtiöistä, mutta suurimmasta osasta materiaalia löytyy. Sähköinen arkisto jouduttaa asioiden hoitoa ja säästää kustannuksia.

– Mittakaavassa olevista piirustuksista saa mitatuksi eri asioita ja hyödyntää tietoa esimerkiksi kiinteistönhuoltoa kilpailutettaessa, jolloin voimme laskea tarjoukseen tarkasti tontin aurattavan pinta-alan. Ikkunaremonteissa julkisivupiirustuksista saa helposti selville ikkunoiden määrät ja koot, Männistö luettelee.

Lvi-teknisissä remonteissa sähköiset piirustukset säästävät kustannuksia merkittävästi, kun kopiolaitoksen tulostamia paksuja piirustusnippuja eri putkilinjoista ja työalueista ei tarvita.

– Putkistosaneerausten ja muiden taloyhtiön remonttien jälkeen piirustuksia täydennetään viemällä niihin tehdyt muutokset, jotta aineisto pysyy ajan tasalla. Kun taloyhtiön korjaushistoria on tallennettu, uusien remonttien suunnittelu sujuu luotettavan pohjatiedon varassa, Männistö sanoo.