Pidä hyvää huolta paperisesta osakekirjasta, sitä tarvitaan vielä

Kun Iisoy on aikanaan siirtänyt taloyhtiön osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään, asiasta tiedotetaan osakkeenomistajille. Sen jälkeen on osakkaan vuoro toimia eli hakea osakekirjansa mitätöintiä ja omistuksensa rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Tämä tulee tehdä kymmenen vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta.

– Kiirettä ei siis ole, mutta omistuksen rekisteröintiä voi toki hakea heti osakeluettelon siirron jälkeenkin. Näin osakkeenomistajalta poistuu riski paperisen osakekirjan tuhoutumisesta tai häviämisestä, rekisteriä ylläpitävän Maanmittauslaitoksen tietopalveluasiantuntija Armi Hantula toteaa.

– On tärkeää muistaa, että osakekirjaa ei pidä mennä itse tuhoamaan. Osakekirjalla todennetaan osakkeen omistus eli osakekirjan toimittaminen Maanmittauslaitokselle on edellytys sille, että omistus voidaan rekisteröidä sähköiseksi.

– Jos osakekirja on annettu pankkiin lainan vakuudeksi, niin pankki voi toimia tässä asiamiehenä. Kannattaa sopia oman pankin kanssa käytännön järjestelyistä, Hantula neuvoo.

Ostajan haettava rekisteröintiä kahden kuukauden sisään

Mikäli huoneisto vaihtaa omistajaa osakeluettelon siirron jälkeen eikä myyjä ole rekisteröinyt omistustaan, asunnon ostajan on toimittava verraten nopeasti.

– Asuntokauppa tehdään kuten ennenkin eli paperiseen osakekirjaan tehdään siirtomerkintä. Uuden omistajan tulee hakea omistuksen rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa asuntokaupasta tai tietyissä tapauksissa omistusoikeuden siirtymisestä, ja tällöin paperinen osakekirja mitätöidään.