Perinteisten paperikutsujen aika alkaa olla ohi

Valtaosa taloyhtiöistä on jo ottanut askeleita kohti sähköistä osakasviestintää. Valmisteilla oleva postilain uudistus on taas yksi syy viedä tätä kehitystä eteenpäin.

Postilakia on tarkoitus uudistaa siten, että vuoden 2023 alusta siirryttäisiin kolmipäiväiseen postin jakeluun ja keräilyyn. Uudistus on omiaan vaarantamaan osakkaiden oikeutta osallistua yhtiökokouksiin. Postin keräily- ja jakelupäivien harventuessa riski kutsujen myöhästymisestä kasvaa merkittävästi.

Jo nykyisellään taloyhtiöiden osakkaiden kutsut voivat saapua toisinaan myöhässä, vaikka ne olisi lähetetty lain sallimassa ajassa. Myöhästyminen on todennäköisesti johtunut postilain aikaisemmasta muutoksesta, jolla käytännössä mahdollistettiin tietyillä alueilla kolmipäiväinen postinjakelu.

Sähköiset kutsut käyttöön

Turvallisin tapa varmistaa kutsujen saapuminen osakkaille ajallaan on siirtyä sähköisiin kokouskutsuihin. Muutoksen vauhdittamiseksi asia pitäisi Isännöintiliiton mielestä huomioida myös asunto-osakeyhtiölain uudistuksessa. Myös sähköisen postilaatikon kehittämistä olisi liiton mielestä syytä vauhdittaa lakiuudistuksin.

Asunto-osakeyhtiölain kahden viikon minimiaikaa kutsujen toimittamisen osalta on postin jakelupäivien vähenemisen vuoksi niin ikään arvioitava Isännöintiliiton mielestä uudelleen.

Päivitä osoitteesi ja varmista viestien perilletulo

Jokainen osakas voi omalta osaltaan varmistaa tärkeiden viestien saapumisen perille. Rekisteröitymällä huoneistotieto.fi-palvelun käyttäjäksi, lisäämällä tietoihisi oman sähköpostiosoitteesi sekä antamalla luvan yhtiökokouskutsujen toimittamiseen sähköpostilla voit varmistaa viestien saapumisen ajallaan postijakelun heikennyksistä huolimatta. Ilman erikseen annettua lupaa kutsujen toimittaminen sähköpostilla ei ole mahdollista.

Muistathan myös, että sähköposti säästää taloyhtiön kustannuksia pienentyneinä kopiointi- ja postituskustannuksina.