Taloyhtiöissä syntyy välillä erimielisyyksiä siitä, mitä omalla parvekkeella saa tehdä ja mitä ei. Parveke on osa asuntoa, ja asukkaalla on oikeus viettää siellä normaalia elämää. Taloyhtiön järjestyssäännöt, paloturvallisuussäädökset ja naapurien asumismukavuus tulee silti ottaa huomioon.
– Kaikkien olisi syytä käyttää parveketta maalaisjärkeä käyttäen ja muut ihmiset huomioon ottaen. Erityisesti savut ja muut hajut kulkeutuvat ilmanvaihdon vuoksi herkästi naapurihuoneistoihin, joten vaikkapa ruoanlaittoa tulee tehdä harkitusti ja paloturvallisuus huomioiden, sanoo isännöitsijä Iiro Saarinen.
Parvekegrillaus herättää ristiriitaisia tunteita, ja joissain taloyhtiöissä se on jopa kielletty kokonaan. Ruoanlaitto kuuluu kuitenkin normaaliin elämään, ja siksi parvekegrillauskielto ei esimerkiksi Kuluttajaliiton mukaan ole taloyhtiössä suositeltavaa.
Taloyhtiöiden kannattaa kuitenkin ohjeistaa asukkaita parvekegrillaamisessa. Grillaaminen ei saa aiheuttaa naapureille kohtuutonta käryä ja haittaa, ja paloturvallisuussäädöksiä tulee aina noudattaa. Esimerkiksi kertakäyttögrillin käyttö on parvekkeella kiellettyä, sillä sen katsotaan rinnastuvan avotuleen.
Kaikista paloturvallisin valinta parvekegrillaukseen on sähkögrilli. Myös kaasugrilliä voi käyttää, mutta kaasupullo tulee säilyttää paikassa, jossa se ei pääse kuumenemaan auringossa. Kotona ei myöskään saa säilyttää kuin enintään 25 kg nestekaasua.
Talon asukkailla voi olla hyvin erilaisia käsityksiä siitä, kuinka parveketta tulisi sisustaa. Joskus naapurin parvekesisustuksista tulee valituksia isännöitsijälle asti.
– Asukas saa varsin vapaasti sisustaa parvekettaan irtaimistoksi arvioitavissa olevilla kalusteilla. Lähtökohtaisesti kiinteät asennukset, joihin liittyy esimerkiksi läpivientien tekemistä, täytyy hyväksyttää taloyhtiöllä, toteaa Iiro Saarinen.
Jotkut asukkaat eivät myöskään pidä siitä, jos naapuri ottaa omalla parvekkeellaan aurinkoa vähissä vaatteissa. Parveke kuuluu kuitenkin yksityisen suojan piiriin, joten auringonotto on siellä sallittua – jopa ilman vaatteita. Rikoslain mukaan muita ihmisiä ei kuitenkaan saa tarkoituksellisesti provosoida sukupuolisiveellisyyttä loukkaamalla.
Parvekkeella saa myös viettää aikaa ystävien kanssa ja pitää satunnaisia juhliakin. Yörauhaa pitää silti aina noudattaa. Äänet kantautuvat parvekkeelta tavallista herkemmin naapuriin ja jopa kadulle asti, joten juhlat kannattaa illalla siirtää hyvissä ajoin sisätiloihin.
Suurin osa parvekkeen käyttöön liittyvistä erimielisyyksistä on selvitettävässä kohteliaalla keskustelulla. Jos naapurin parvekkeenkäyttö aiheuttaa toistuvasti haittaa, viisainta on ensiksi mennä naapurin juttusille. Rauhallisella keskustelulla on usein mahdollista löytää molemmille sopiva kompromissi.
Mukava yhteiselo kerrostalossa vaatii myös hieman sallivuutta muita asukkaita kohtaan. Kaikilla asukkailla on oikeus normaaliin elämään, kunhan lakeja ja järjestyssääntöjä noudatetaan eikä kenenkään turvallisuus vaarannu. Anna siis naapurin elää omanlaistaan elämää – myös parvekkeella.