On aika selvittää kulutuskustannuksia

Tässä vaiheessa vuotta katseet taloyhtiön hallinnossa alkavat kääntyä kohti uutta toiminta- ja tilivuotta. Ensi vuoden budjettia hahmoteltaessa on hyvä muistaa, että Tampereen seudulla esimerkiksi veden ja jäteveden hintoihin on tulossa 3–5 prosentin korotukset.

Kulutukseen perustuvat maksut lohkaisevat suurimman potin taloyhtiön kustannuksista. Tilastojen mukaan asunto-osakeyhtiömuotoisissa kerrostaloissa lämmitys haukkaa lähes 24 prosenttia. Seuraavaksi eniten kustannuksia vievät korjaukset (18 prosenttia), käyttö ja huolto (14,3 prosenttia), hallinto (9,8 prosenttia) sekä vesi ja jätevesi (8,5 prosenttia).

Syyskuussa julkaistun Indeksitalo 2019 -tietoaineiston perusteella asumiskustannukset ovat nousseet viime vuoteen verrattuna. Pirkanmaan vertailussa maksut kallistuivat eniten Kangasalla, missä esimerkiksi kaukolämmön nousu oli kuusi prosenttia ja veden lähes 2,5 prosenttia.

Tampere teki kuluvalle vuodelle roiman korotuksen kiinteistöveroihin sillä seurauksella, että kaupunki on nyt Pirkanmaan ankarin kiinteistöverottaja.
Ennusteessa ensi vuodelle kaukolämmön hinta pysyy ennallaan Tampereella, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. Lievä hinnanalennus on mahdollinen Lempäälässä ja Kangasalla, mutta esimerkiksi Nokialla on korotuspainetta, kuten muuallakin Leppäkosken Sähkön toimialueella.

Vesimaksutariffeihin on tulossa hinnantarkistuksia lähes joka kunnassa. Veden ja jäteveden hintojen korotukset ovat 3–5 prosenttia, myös perusmaksut nousevat. Sähkön hintaan ei tule verotuksellisia muutoksia, mutta budjetoinnissa on varauduttava hieman kuluvaa vuotta suurempiin kuluihin.

Jätehuollossa tariffipaineet ovat vähäiset, ja ensi vuoden taksarakenteeseen on tulossa vähäisiä muutoksia. Uusien jätehuoltomääräysten mukaan lajitteluun tulee uusia velvoitteita.

Tampereella raitiotien varrella sijaitsevat taloyhtiöt muistanevat uudistuneet puhtaanapito- ja kunnossapitovastuut. Kaupungin tekemä korotus tonttivuokriin voi joissakin taloyhtiöissä nostaa hoitokuluja jopa 1–3 euroa/m²/kk.