Omat keräysastiat lasille, metallille ja biojätteelle

Tamperelaisissa asuinkiinteistöissä on oltava sekajätteen lisäksi omat keräysastiat lasipakkauksille, pienmetallille ja biojätteelle 1. syyskuuta lähtien.

Vuoden 2022 syyskuussa lajitteluvelvoite laajenee kartonkiin ja muoviin. Uudet velvoitteet koskevat vähintään viiden huoneiston kiinteistöjä.

Alueellinen jätehuoltolautakunta päätti uusista jätehuoltomääräyksistä 19. toukokuuta. Määräykset päivitettiin uudistuvan jätelainsäädännön takia. EU:n jätedirektiivin mukaan yhdyskuntajätteestä olisi kierrätettävä 55 prosenttia vuonna 2025, 60 prosenttia vuonna 2030 ja 65 prosenttia vuonna 2035. Suomessa jätelain uudistaminen direktiivin mukaiseksi on eduskunnan hyväksyntää vaille valmis.

Tampereella lasipakkauksille, pienmetallille ja biojätteelle on oltava keräysastia viimeistään 1.9.2021 ja kartonki- ja muovipakkauksille viimeistään 1.9.2022. Muissa toimialueen kunnissa lasipakkaukset, pienmetalli ja biojäte on kerättävä viimeistään 1.4.2022 ja kartonki- ja muovipakkaukset viimeistään 1.4.2023.

”Uudistus saa tulla”

Isännöinti Ilkka Saarisella valmistautuminen uudistuviin määräyksiin on aloitettu hyvissä ajoin. Tekninen isännöitsijämme Anu Männistö kävi ensiksi läpi asiakastaloyhtiöiden jätehuollon laskut. Tällä tavoin hän selvitti, mitä jätteitä kiinteistöillä lajitellaan, tarvitaanko lisää keräysastioita ja voisiko ratkaisu olla kimppa-astiat naapurin kanssa. Myös jätekatosten laajennustarpeita on mietitty.

– Selvittelyjä tehdään vielä joissakin kohteissa, mutta asiakastaloyhtiömme Tampereella ovat jo pääosin valmiina syyskuun alkua varten. Muutos entiseen ei ole kovin suuri, sillä biojätettä on kerätty kauan, samoin lasin ja pienmetallien keräys on ollut yleistä. Kartonkien ja muovien kerääminen teettää järjestelyjä jonkin verran, mutta vastaavasti siirtymäaikakin on pitempi, Anu sanoo.

Keräysastiat mahtuvat, kun sovitellaan. Monessa taloyhtiössä lajitellaan jo muovit ja kartonki, vaikka se muuttuu pakolliseksi vasta syyskuussa 2022.

VINKKI

Jäte on hyödyllistä vain oikein lajiteltuna

Tietoa jätteiden lajittelusta tarvitaan niiden syntypaikalla eli kodeissa. Pirkanmaan Jätehuollon materiaalipankissa on kattavasti lajitteluoppaita ja -ohjeita, joita voi myös tilata. Jätehuollon verkkopalvelusta voi tilata lisäksi kylttejä sekä jätelaji- ja ohjetarroja keräysastioiden kylkeen. Materiaaleja on saatavilla myös englanniksi.

Tutustu ja jaa tietoa omassa taloyhtiössäsi!

https://pjhoy.fi/palvelut/materiaalipankki/