Osakkaalla on asunto-osakeyhtiölain nojalla laaja oikeus tehdä osakehuoneistossaan muutostöitä. Niistä ei saa kuitenkaan syntyä vahinkoa tai haittaa yhtiölle, naapureille ja rakennuksille. Muutoksen on oltava myös yhtiöjärjestyksessä määrätyn osakehuoneiston käyttötarkoituksen mukainen.
Taloyhtiöllä onkin oikeus tietää asukkaidensa omatoimisista muutoksista ja korjauksista. Ilmoittamalla varmistetaan myös, että muutostyöt tulevat merkityksi muun massa asuntokaupoissa esitettäviin isännöitsijäntodistuksiin.
Pienistä kunnostustöistä ja pintaremonteista, kuten maalauksesta ja tapetoinnista, ei tarvitse ilmoittaa taloyhtiölle. Jos muutostyöstä ilmoittaminen askarruttaa, kannattaa olla yhteydessä taloyhtiön hallitukseen tai isännöintiin.
Osakkaan hakemus käsitellään isännöinnin muutostyövalvonnassa, joka myöntää luvan ja antaa tarvittaessa teknisiä ohjeita. Työlle voidaan määrätä lisäksi valvoja, jonka kustannus kuuluu osakkaalle. Muutostyö voi alkaa vasta sitten, kun ilmoitukset on tehty ja luvat saatu, joten huoneistoremonttia suunnittelevan pitää ottaa yhteyttä muutostyövalvontaan hyvissä ajoin.
Myös muutostyön valmistumisesta ilmoitetaan ja toimitetaan isännöintiin muutostyön loppudokumentit, kuten valvojan muistiot, loppukuvat ja tarkastusasiakirjat.
Hyvän tavan mukaisesti huoneistoremontista ilmoitetaan myös naapureille rappukäytävän ilmoitustaululla ja mielellään lisäksi myös postiluukkuun jaettavilla tiedotteilla. Jos taloyhtiöllä on oma Facebook-sivu, remonttipäivityksiä voi julkaista myös siellä. Facebook ei saa kuitenkaan olla ainoa tiedottamisen kanava.
Tiedottaminen on ihan välttämätöntä, jos remontissa aiheutetaan melua ja muuta merkittävää haittaa. Meluisat työt – piikkaamiset ja poraamiset – kannattaa keskittää tiettyyn aikaan ja ilmoittaa häiriön laatu ja ajankohta naapurustolle.
Ilmoita muutostyöstä täällä.