Oikein säädetty patteri lämmittää

Lämmityspatterin ei pidä olla jatkuvasti kuuma ja on normaalia, että sen lämpötila vaihtelee. Vesikiertoisen patteriverkoston toiminnassa on muutamia asioita, joiden tietäminen parantaa asumismukavuutta.

Lämmityskautena taloyhtiön huoneistojen maksimilämpötila on säädetty valmiiksi. Yleensä se on 20–22 astetta. Patteriventtiileissä on termostaatit, ja niiden tehtävä on tunnustella huonelämpötilaa ja pitää lämpötila asetetussa arvossa.

Huonelämpötilaa säädetään kääntämällä termostaattia joko isommalle tai pienemmälle.

– Termostaattia ei saa koskaan peittää raskailla verkoilla tai kalusteilla, jotta sen toiminta ei häiriintyisi. Sama ohje pätee lämpöpatteriin. Se ei saa jäädä esimerkiksi pöytätason alle. Lämpimän ilman on saatava nousta vapaasti ylöspäin. Yleensä patteri sijaitsee ikkunan alla, jolloin siitä nouseva ilma lämmittää ikkunasta hohkaavaa kylmyyttä, tekninen isännöitsijä Erik Penttilä neuvoo.

Välillä patteri voi tuntua haalealta, jopa kylmältä. Se on normaalia, ja kertoo siitä, että huonelämpötila on asetetun maksimilämpötilan mukainen.

Joskus patteri ei lämpene, vaikka termostaatti on auki. Patterista voi kuulua myös suhinaa ja lorinaa. Tämä on merkki patteriin päässeestä ilmasta. Patterin tarkistaminen ja ilmaaminen kuuluvat aina taloyhtiön huollolle, ei asukkaalle.

Vedolle stop ikkunat tiivistämällä

– Kun asukas ottaa yhteyttä meihin asunnon lämpötilaa koskevissa pulmissa, haastattelemme ja neuvomme häntä. Kysymme olennaisia asioita, kuten onko asunnon lämpötilaa mitattu ja onko patterin termostaatti auki ja säädetty oikein. Jos ikkunoista vetää, tiivisteiden vaihtaminen yleensä auttaa. Se kuuluu osakkaan kunnossapitovastuulle, sanoo kiinteistösihteeri Riikka Saarinen.

Jos ikkunan yläpuolella on ilmanvaihtoventtiilit, ne käännetään vuodenajan mukaan talvi- tai kesäasentoon.

Asiakaspalvelu ohjaa yhteydenotot yleensä taloyhtiön huoltomiehelle, joka käy katsomassa asunnossa termostaattien asennon ja tarvittaessa mittaa huonelämpötilan. Oikein tehtynä lämpötila mitataan keskeltä huonetta rinnan korkeudelta. Lämpömittari ikkunalaudalla ei anna oikeaa lukemaa huonelämpötilasta.

Kun saman taloyhtiön useammasta huoneistosta tulee lämpötilaa koskevia yhteydenottoja, huollon lisäksi tilannetta voidaan selvittää teknisessä isännöinnissä.

– Lämmitysverkoston paineet ja pumppujen toiminta tarkistetaan, ja tarvittaessa nostetaan lämmityskäyrää. Talot ovat kuitenkin erilaisia ja niissä toimitaan aina tapauskohtaisesti, Erik sanoo.

Jos lämpö jakaantuu kiinteistössä huomattavan epätasaisesti, lämmitysverkosto voi tarvita tasapainotusta. Tasapainotus tehdään aina myös silloin, kun talossa uusitaan patteriventtiilit. Ne tulevat teknisen käyttöikänsä päähän noin 20 vuodessa. Tasapainotus tehdään yleensä myös silloin, kun taloyhtiössä on tehty ikkunaremontti.

Huonelämpötilaa säädetään kääntämällä termostaattia joko isommalle tai pienemmälle.