Luontaisesti utelias tiimityön suosija

Nora Koskiselle valinta hervantalaisen Asunto Oy Tampereen Kotkansiiven hallituksen puheenjohtajaksi tuli viime keväänä pienoisena yllätyksenä. Tästä huolimatta hän on sujahtanut uuteen rooliinsa nopeasti. Tehtävän omaksumista on auttanut, että hallituksen sisäinen yhteistyö sujuu hyvin ja isännöitsijältä saa tukea, kun sitä tarvitaan.

– Koen tekniset asiat vähän haastaviksi. Kasvatustieteen maisterin koulutuksella ei talotekniikan ongelmia ratkota, mutta niitä vartenhan ovat isännöintitoimiston asiantuntijat, erityisopettajana Hervannan Ahvenisjärven koulussa työskentelevä Nora naurahtaa.

Nora on perheineen vuonna 2006 valmistuneen taloyhtiön alkuperäisiä asukkaita. Hän oli mukana hallitustyössä jo alkuvuosina, mutta vetäytyi tehtävistä toviksi lasten ollessa pieniä.

– Yhtiössämme on aina ollut innokkaita hallitukseen tulijoita ja siten mahdollista vaihtaa tarvittaessa kokoonpanoa. Meitä on nyt hallituksessa neljä jäsentä, ja iältämme olemme 30–50-vuotiaita, hän kertoo.

Suhteellisen uudessa Kotkansiivessä ei ole juurikaan tehty remontteja lukuun ottamatta huoltomaalauksia ja roskakatoksen uusimista. Seuraavaksi aiotaan tasapainottaa lämmitysjärjestelmä ja vaihtaa samalla patteritermostaatit. Tämä kesä menee kuitenkin ilman korjaustoimia, mikä on poikkeusolojen takia hyvä asia.

Useampi silmäpari näkee enemmän

Vaikka tehdyt remontit ovat olleet pieniä, ne ovat herättäneet keskusteluja. Tässä kohtaa oman isännöitsijän Kristiina Hyötysen asiantuntemus on ollut tarpeen.

– Kun me heittelemme ideoita, isännöitsijä pitää meidät ruodussa. Hän tietää, kannattaako työ kilpailuttaa, mitä minkin asian teettäminen suunnilleen maksaa vai voisiko asian hoitaa talkoilla. Osa voi luottaa vielä talkoovoimaan, mutta oma kokemukseni on, että kerrostalon asumismuodokseen valinneet ihmiset eivät niinkään innostu enää talkoisiin.

– Isännöitsijä tietää, mikä on yhtiön peruskunnossapitoa ja mihin pitää varautua pitemmällä aikajänteellä, vaikkapa viiden vuoden näkymässä. Näin hän tukee meitä suunnitelmallisessa kiinteistönpidossa.

Nora Koskinen arvostaa myös sitä, että Iisoy:n teknisillä isännöitsijöillä on omat erikoistumisalansa.

– Esimerkiksi tänä keväänä mietimme pihan hiekkalaatikon paikkaa ja pyysimme paikalle leikkipaikkojen kuntoon ja turvallisuuteen perehtyneen teknisen isännöitsijän. Hän näki, että liukumäessä oli vaarallisia rakoja ja se kaipasi uusimista. Tällaisia asioita me leikki-iän ohittaneiden lasten vanhemmat emme huomaa.

Hallitustyössä Nora Koskista motivoivat yhdessä tekeminen ja ajantasaisen tiedon saaminen yhtiön tilasta. 

– Olen luontaisesti utelias ihminen ja menin mukaan hallituksiin jo opiskeluaikoinani. Tiimityö kiinnostaa ja se, miten saamme pidettyä talon yhteiset asiat raiteillaan.

Välillä hallituksen puheenjohtaja joutuu puuttumaan hankaliin asioihin.

– Olen aina ajatellut olevani ihminen, joka pystyy puhumaan kaikesta kasvokkain, mutta yllättävän vaikeaa on huomauttaa vaikkapa pelastustielle väärin pysäköidyn auton omistajalle. On otettava roolia, ja se on vielä vähän haastavaa, Nora sanoo.

Nora Koskinen kertoo, että luotto taloyhtiön oman isännöitsijän ammattitaitoon on vahva. Myös isännöinnin muu asiantuntemus saa kiitokset. – Olemme pyytäneet teknisiltä isännöitsijöiltä näkemyksiä oman päätöksentekomme pohjaksi, hän kertoo.