– Kun pidätte seuraavan kerran taloyhtiön pihatalkoot, silmäilkää samalla leikkipihalle. Talkoot ovat myös sopiva hetki huoltaa leikkivälineet, vinkkaa tekninen isännöitsijämme Anu Männistö.
Taloyhtiö vastaa leikkipaikkansa turvallisuudesta, joten sen kuntoa on hyvä seurata säännöllisesti. Leikkipaikkaa käyttävien lasten vanhemmilta havainnointi sujuu kuin itsestään. Parhaimpia kokemusasiantuntijoita ovat tietenkin lapset itse.
– Minua pyydetään katselmoimaan leikkipaikka ja -välineitä yleensä silloin, kun niiden kunto epäilyttää. Katson samalla keinujen turva-alustan kunnon, onko siinä turvahiekkaa tarpeeksi vai onko se kulunut pois tai kovettunut, Anu kertoo.
Isommissa remonteissa, joissa uusitaan leikkivälineitä tai sijoitetaan pihakalusteita uusiin paikkoihin, hän suosittelee käyttämään asiaan perehtynyttä pihasuunnittelijaa.
– Leikkivälineet ja leikkivälinemääräykset ovat vuosien varrella muuttuneet paljon. Tavanomaisesti taloyhtiö pihalla on hiekkalaatikko ja keinut. Jos leikkipaikkaa halutaan täydentää, on varmistettava, että uudet leikkivälineet ovat kiinteistöpihoille soveltuvien standardien mukaisia – ei siis leikkikaluja, joita on runsaasti tarjolla omakotipihoihin, Anu Männistö selvittää.
Käyttämättömän taloyhtiön leikkipaikan poistaminen ei muuten ole läpihuutojuttu. Jos se on merkitty asemapiirrokseen, poistaminen voi vaatia kaavamuutoksen.
Hiekkalaatikon hiekka on vaihdettava ja leikkivälineiden turva-alustoille hiekkaa on lisättävä säännöllisesti.