Taloyhtiöissä valmistaudutaan tulevaan talveen suuren epävarmuuden keskellä. Energiakustannukset ovat jyrkässä nousussa ja uhkakuvissa ovat jopa sähkökatkot kulutushuippujen leikkaamiseksi.
Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä. Jokaisessa taloyhtiössä kannattaa nyt tutkia kiinteistön energiatehokkuutta ja maltillisesti harkita toimia, joilla kustannuksista voitaisiin nipistää.
Iisoyn tekninen isännöitsijä Anu Männistö kehottaa malttiin ja lähtemään liikkeelle perusasioista.
– Lämpötilojen säätö on ehdottomasti paras tapa vaikuttaa kustannuksiin. Jos patteriventtiilien säädöstä on kulunut tovi, nyt on oikea aika tarkastaa säädöt ja varmistaa, että lämmitys on tasapainossa. Tämä on hyvin kohtuuhintainen toimenpide, jolla voi saada merkittäviäkin säästöjä aikaan.
– Joissain taloyhtiöissä on reagoitu esimerkiksi rajoittamalla yleisten tilojen lämpötiloja. Se on yksi tapa toimia, mutta kannattaa aina harkita tapauskohtaisesti. Lämmitys ylipäätään on taloyhtiöiden hoitokustannuksissa se suurin menoerä, joten lämmityksestä saatavat säästöt näkyvät tilinpäätöksessä nopeimmin, Männistö toteaa.
Tampereen Sähkölaitos ei suunnittele loppuvuodelle kaukolämmön hintojen korotuksia, mutta hyvin todennäköistä on, että heti alkuvuodesta 2023 korotuksia on luvassa. Julkisuudessa on esillä ollut kymmenen prosentin korotusarvio.
Suhteellisesti eniten nousua on ollut sähkön hinnassa. Iisoyn aiemmin tekemä määräaikainen puitesopimus yhtiön isännöimille kiinteistölle on pitänyt hinnat tähän asti kurissa, mutta sopimus on voimassa enää huhtikuun 2023 loppuun asti. Siihen mennessä taloyhtiöissä on tehtävä päätöksiä jatkosta.
– Tässä tilanteessa ei ole mahdollista saada samanlaista sopimusta aikaiseksi. Ennuste on, että hinnat vielä nousevat nykyisestä talven ajan, mutta keväällä ne lähtisivät laskuun. Tämän hetken tietojen mukaan ehkä vuonna 2024 palattaisiin lähelle Ukrainan sotaa edeltänyttä tasoa. Tämä kaikki on tietenkin spekulaatiota, josta kenelläkään ei ole varmaa tietoa. Anu Männistö toteaa.
Patteriventtiilien säädön lisäksi taloyhtiöissä voidaan tehdä muitakin energian kulutusta leikkaavia toimenpiteitä. Esimerkiksi veden käyttöä voidaan vähentää erilaisilla säästösuuttimilla. Veden lämmittäminen on yksi suurimmista taloyhtiön kulueristä lämmityksen jälkeen.
– Sähkön säästöä saadaan aikaan esimerkiksi vaihtamalla valaisimet vähemmän kuluttaviksi led-valoiksi. Tiloissa, joissa se on mahdollista, voidaan myös ottaa käyttöön liiketunnistusohjaus, jolloin valot eivät pala turhaan, Anu Männistö sanoo.
Etenkin rivitaloissa kannattaa tutkia, onko yläpohjan lisälämmöneristys toimenpide, jolla suhteellisen edullisesti voisi energiatehokkuutta parantaa. Tärkeää on kuitenkin huolehtia siitä, että yläpohjan tuuletus ei vaarannu lisäerityksessä.