Kun asumisrauha on koetuksella, kannattaa toimia heti

Yhteydenotot yömyöhään juhlivista naapureista ja muista asumisen häiriöistä ovat jonkin verran lisääntyneet koronan aikana. Apua haetaan isännöinnistä, sillä häiriökäyttäytymiseen puuttuminen voi olla yksittäiselle asukkaalle vaikeaa ja pelottavaakin.

– Yleensä soittaja on kuunnellut mekastusta pitkään ja sitten yksi kerta saa kupin nurin, sanoo asiakaspalvelussamme työskentelevä kiinteistösihteeri Riikka Saarinen.

Soittajalta kysytään yleensä ensimmäiseksi, voisiko hän itse olla yhteydessä mekastavaan naapuriinsa. Se on monesti tehokkainta.

– Olisi hyvä, jos naapurin kanssa voisi puhua asiasta kasvokkain ja kohteliaasti pyytää ottamaan huomioon muut asukkaat. Häiriöstä ei kannata kärsiä kuukaudesta toiseen, koska silloin asiat vain paisuvat. Voi olla, että häiriön aiheuttaja ei edes ymmärrä tuottaneensa häiriötä. Jos naapurin koira esimerkiksi haukkuu yksin ollessaan, omistaja ei todennäköisesti tiedä sitä.

– Postilaatikkoon voi kyllä laittaa asiallisen viestin, mutta muka-nokkelat yhteydenotot tai nimettömät laput talon ilmoitustaululla tuskin johtavat toivottuun tulokseen.

Ennen soittoa asiakaspalveluun kannattaa joskus miettiä, voiko taloyhtiö edes puuttua häiritseväksi koettuun asiaan. Esimerkiksi vahva ruuan haju rappukäytävässä ei ole sellainen asia. Lisäksi yhteisölliseen asumiseen liittyy aina ääniä: lasten leikkiä, vauvan itkua, suihkussa käyntiä, pesukoneen hurinaa. Niitä muiden asukkaiden tulee sietää.

Häiriöstä voi tehdä kirjallisen ilmoituksen

Kun halutaan, että taloyhtiö ryhtyy toimiin, häiriökäyttäytymisestä on tehtävä kirjallinen ilmoitus esimerkiksi isännöinnin verkkoasioinnista löytyvällä lomakkeella. Lomaketta ei voi lähettää kotisivujemme kautta, vaan se on lähinnä malli siitä, mitä tietoja häiriöilmoitukseen tarvitaan.

– Nimettömiä ilmoituksia emme käsittele, eikä ilmoitus jostain päin taloa kuuluvasta mekastuksesta riitä. Isännöinnin on tiedettävä tarkalleen, mistä huoneistosta on kyse, Riikka neuvoo.

Häiriöilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti isännöinnissä ja asiasta tiedotetaan taloyhtiön hallitukselle, joka miettii seuraavan siirron.

Taloyhtiön olisi hyvä tietää poliisikäynneistä

– Asunnosta kuuluvasta väkivallasta ja kovasta päihteiden käytöstä syntyvä häiriö pitää ilmoittaa suoraan poliisille, muistuttaa johtava isännöitsijä Anna Salo.

Isännöintiliitto on tehnyt aloitteen, jonka mukaan taloyhtiön pitäisi saada aina tietää, jos talon asuntoon on jouduttu kutsumaan poliisi vakavan häiriön takia. Muutosta esitetään asunto-osakeyhtiölakiin, jonka uudistustarpeita kartoitetaan parhaillaan oikeusministeriössä.

– Aloite on hyvä. Tähän asti taloyhtiö ja vuokralaisten kyseessä ollessa osakas eivät ole saaneet tietoa poliisilta, vaikka asunnossa olisi käyty toistuvasti.

– Tiedottamisella parannetaan taloyhtiön mahdollisuutta puuttua häiriöihin. Poliisin käynnit antaisivat riittävää näyttöä ja todisteita purkaa vuokrasuhde tai jos aloitetaan huoneiston hallintaan otto ja toinen osapuoli riitauttaa asian.

Jos taloyhtiössä joku tuottaa häiriötä, olisi hyvä, että useampi asukas tekisi ilmoituksen. Naapurukset voisivat ottaa asian keskenään puheeksi, varsinkin jos yhteydenotto häiriön aiheuttajaan pelottaa.

– Useampi ilmoitus auttaisi isännöintiä ja hallitusta saamaan luotettavan kuvan siitä, miten isosta ongelmasta on kyse. Tiedot päivämääristä, kellonajoista ja kuvaukset ongelmasta ovat tarpeen, jos joudutaan sana vastaan sana -tilanteeseen.

Jos kyse ei ole vakavista häiriöistä, vuorovaikutuksen lisääminen on myös Annan neuvo tilanteen purkamiseksi.

– Pääsääntöisesti ohjaamme asukkaat keskustelemaan keskenään. Usein asiat ratkeavat parhaiten tällä tavoin.

Asumisen häiriöstä ei kannata vaieta kuukaudesta toiseen, koska silloin asiat vain kärjistyvät.