Isännöintitoimistoissa tehdään paljon osakkaille näkymätöntä työtä, jolla on myös yhteiskunnallista merkitystä. Yksi esimerkki on urakkatietojen ilmoittaminen verottajalle. Velvoite koskee rakennustyön tilaajaa eli taloyhtiötä, mutta käytännössä asian hoitaa kirjanpitäjä yhdessä teknisen isännöitsijän kanssa.
– Velvoite koskee jokaista rakennustyötä, jonka arvo on yli 15 000 euroa ilman arvonlisäveroa, kertovat Iisoy:n kirjanpitäjät Leena Kolehmainen ja Tarja Ahlfors.
Tiedonantovelvollisuudella torjutaan harmaata taloutta. Niinpä jokainen rakennustyö dokumentoidaan tarkasti. Tekniset isännöitsijät kirjaavat Iisoy:n järjestelmään rakennustyön tilaajan ja urakoitsijan nimen, urakkasumman sekä alkamis- ja päättymispäivän. Kun työstä alkaa syntyä maksulaskuja, myös ne kirjataan järjestelmään.
Kirjanpitäjät maksavat laskut ja ilmoittavat summat verottajan tietokantaan joka kuun 5. päivään mennessä. Urakkanumeron perusteella verottaja yhdistää maksut oikeaan urakoitsijaan.
– Taloyhtiöissä rakennetaan ja tehdään paljon korjauksia, joten seuranta ja ilmoittaminen teettävät kyllä työtä. 15 000 euron raja on rakentamisessa sitä paitsi aika matala, kirjanpitäjät sanovat.
Jos taloyhtiössä tapahtuu esimerkiksi vesivahinko, vaurion laajuutta ja korjauskustannuksia ei yleensä tiedetä heti. Ennakoimattomissa korjauksissa kustannusten seurantaa tarvitaan siis paljon enemmän.