Kevään yhtiökokouksissa rauhallinen ilmapiiri

Kevään yhtiökokouskausi on vilkkaimmillaan. Tänä vuonna päätöksiä tehdään poikkeuksellisen voimakkaiden kustannuspaineiden alla. Vastikekorotusten nousulta vältytään vain harvoissa yhtiöissä.

– Tunnelma jo pidetyissä kokouksissa on ollut rauhallinen. Yleinen tilanne on osakkailla hyvin tiedossa, joten mitään kiivaita keskusteluja ei ole käyty, sanoo isännöitsijä Kirsi Suonranta.

Suonrannan isännöimistä yhtiöistä reilut puolet on jo ehtinyt pitää yhtiökokouksensa. Vaikka keskustelu kustannuspaineista oli rajua etenkin alkuvuodesta, ei kokouksissa ole nähty normaalia suurempaa osanottajaruuhkaa.

– Edelleen liian harva osakas osallistuu taloyhtiönsä yhtiökokouksiin. Siellä kuitenkin päätetään isoista asumiseen liittyvistä asioista, Kirsi Suonranta harmittelee.

Hoitovastikkeiden korotukset maltillisia

Vaikka energian hinta on viimeisen vuoden aikana elänyt voimakkaasti, ei ainakaan Suonrannan isännöimissä yhtiöissä ole ollut tarvetta paniikkiin.

Kiinteistöliiton maaliskuussa tekemän kyselyn perusteella Pirkanmaan hoitovastikkeiden keskimääräinen nousu on ollut noin seitsemän prosentin luokkaa.

– Omissa kohteissani tilanne on sen verran hyvä, että korotusten keskiarvo on ehkä jopa hieman tuon alle. Osa yhtiökokouksista on toki vielä pitämättä.

Hoitovastikkeen osalta korotuksiin on yhtiöissä osattu valmistautua muun muassa sen vuoksi, että tiedossa on ollut Iisoyn solmiman edullisen sähkösopimuksen päättyminen vappuna.

Lainaosuuksia maksetaan nyt pois

Voimakkaampia korotuksia on yksittäisten yhtiöiden osalta jouduttu tekemään rahoitusvastikkeisiin.

– Korkojen nousulla on ollut suurempi vaikutus niille yhtiöille, joilla on isoja korjauslainoja. Isännöimissäni yhtiöissä on muutamia, joilla on miljoonaluokan lainoja. Niissä korkojen nousu tuntuu. Osassa yhtiöistä pidettiin viime vuoden puolella ylimääräinen yhtiökokous, jossa tilanteeseen varauduttiin nostamalla rahoitusvastiketta jo vuoden alusta.

Koronnousun seurauksena osakkaat ovat kääntyneet säästöjensä puoleen.

– Lainaosuuksia on nyt maksettu selvästi normaalia enemmän pois. Jos takataskussa on ollut varoja lainaosuuden hoitamiseen kerralla, tähän mahdollisuuteen on korkojen nousun seurauksena yhä useammin turvauduttu, Kirsi Suonranta kertoo.

Kaavoitus pullonkaulana hankkeille

Ylimääräisiä haasteita voi tulla myös odottamattomilta tahoilta. Yksi Suonrannan isännöimä talo on ottanut kolmen miljoonan euron lainan julkisivuremonttiin. Laina on tarkoitus maksaa takaisin lisärakentamiseen myytävän maa-alan korvauksesta.

– Hanke on viivästynyt, kun kaavoitus ei etene toivotussa tahdissa. Tampereen kaavoituksessa on nyt suuri henkilöstövaihtuvuus ja hankkeen käsittely alkaa henkilön vaihtuessa aina ikään kuin alusta. Kaikilta muilta osin asiat olisivat kunnossa, kunhan vain saataisiin kaava viedyksi maaliin.

Korvausta odotellessa yhtiö maksaa lainastaan vain korkoja. Niiden osuus on melko huomattava koronnousun seurauksena. Korkokuluihin jouduttiin nyt budjetoimaan 90 000 euroa aiemman 20 000 euron sijasta.

– Muuten hankkeiden lykkäyksiä ei haastavasta tilanteesta huolimatta ole jouduttu tekemään. Suunnitellut remontit ovat lähdössä liikkeelle ja juna liikkuu eteenpäin. Energian hintatason vuoksi etenkin aurinkopaneeleja mietitään useassa yhtiössä. Käytännössä jokaisen yhtiön kunnossapitotarveselvitykseen on lisätty maininta energiatehokkuusratkaisujen selvittelyn aloittamisesta, Kirsi Suonranta kertoo.