Kesä tulee, grillit kuumaksi ja hyönteishotellit parvekkeelle

– Soittajat haluavat yleensä varmistua, että grillaaminen on sallittua parvekkeella. Monesti myös kysytään, minkälaista grilliä parvekkeella on lupa käyttää ja mitä asioita grillatessa on otettava huomioon, kertoo kiinteistösihteeri Riikka Saarinen.

Laki ei kiellä ketään grillaamasta omalla parvekkeellaan, vaikka joissakin taloyhtiöissä grillauskielto saattaa vieläkin löytyä järjestyssäännöistä. Riikan mukaan lupa grillata on jo aika hyvin tiedossa.

– Jos grillauksesta syntyy kuitenkin erimielisyyksiä, asiasta kannattaa keskustella taloyhtiössä ja vaikkapa sopia yhteisistä, grillausta koskevista pelisäännöistä.

Parvekkeella grillataan aina omalla vastuulla. Seuraavista perusasioista on huolehdittava: Grilli sijoitetaan tukevalle, palamattomalle alustalle, eikä sen ympärillä saa olla mitään helposti syttyvää. Sammutuspeite tai vaahtosammutin on varattava käden ulottuville.

– Paloturvallisuus on otettava vakavasti. Parvekkeella ei saa käyttää hiiligrilliä, josta voi lentää kipinöitä, tai kertakäyttögrilliä, joka rinnastetaan avotulentekoon. Turvallisin on sähkögrilli tai nestekaasugrilli, kunhan nestekaasun kanssa toimitaan huolellisesti.

Riikka Saarinen muistuttaa myös nestekaasun oikeaoppisesta säilyttämisestä. Nestekaasua saa säilyttää asunnossa korkeintaan 25 kiloa. Taloyhtiön varastossa sitä ei saa säilyttää. Parvekkeella säilytettävä nestekaasu ei saa kuumentua auringossa, ja jos parveke on lasitettu, on huolehdittava riittävästä tuuletuksesta. 

 

Hyönteishotelli parvekkeelle?

Pörriäisten ja muiden pölyttäjien suojaksi tarkoitetuista hyönteishotelleista on tullut viime aikoina suosittuja. Sellaisen voi halutessaan perustaa myös omalle parvekkeelleen tai piha-alueelleen. 

– Hyönteishotelli rinnastetaan kalustamiseen, jos sen kiinnittämisessä ei tarvitse porata parvekerakenteita. Niiden poraamiseen tarvitaan aina lupa taloyhtiön hallitukselta. Myös taloyhtiön yleiselle piha-alueelle perustettavalle hyönteishotellille on pyydettävä lupa, Riikka Saarinen neuvoo.