Kauppakatu 14 juhli pitkää historiaansa

Asunto Oy Tampereen Kauppakatu 14:n sisäpihalla juhlittiin taloyhtiön komeaa 120-vuotista historiaa. Kiinteistö on yksi kaupungin näyttävimmistä ja sijaitsee mainiolla paikalla Tampereen entisen pääkadun varressa.

Talon asukkaiden keskuudesta löytyy myös paljon lahjakkuutta, joten pihajuhlassa päästiin hyvän ruuan ja juoman lisäksi nauttimaan oman talon muusikoiden upeista esityksistä.

Kiinteistö tunnetaan myös nimellä Säästöpankin talo. Tampereen Säästöpankki toimi alkuaan Tampereen Raatihuoneen tiloissa, mutta siirtyi sittemmin C.W. Åkerlundin omistamaan huoneistoon Kauppakadun ja silloisen Läntisen kadun kulmaukseen. Vuonna 1899 pankki osti tontin uutta liikerakennusta varten.

Arkkitehtuurikilpailun 17 ehdotuksesta valituksi ei tullut kilpailun voittaja, vaan Gesellius, Lindgren & Saarisen toimiston lunastettu ehdotus pienin muutoksin.

– Valintaan saattoi vaikuttaa se, että suunnittelijat olivat hieman aiemmin vastanneet Suomen näyttelypaviljongin suunnittelusta Pariisin maailmannäyttelyyn 1900, totesi talon historiaa juhlakansalle esitellyt pitkäaikainen entinen asukas Mauri Grönroos.

Torni jäi toteuttamatta

Suunnitelmissa oli hyvin kansallisromanttinen, linnamainen rakennus, jota dominoi kulmaa korostava, maantasossa läpikäveltävä torni. Torni oli olennainen osa suunnitelmaa, mutta lopulta sitä ei kustannussyistä koskaan toteutettu.

Kiinteistön rakentaminen tehtiin vaiheittain. Vuosina 1901–1903 rakennettiin kiinteistön reunaosat. Keskiosan suunnitelmat päätettiin tilata Birger Federleyltä, joka oli suunnitellut muitakin Kauppakadun alkupään rakennuksia. Väliosa valmistui 1925.

”Ei ole parempaa paikkaa asua”

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana viime vuodet toiminut Hannele Toivonen sanoo, ettei tiedä parempaa paikkaa asumiseen.

– Meillä on erinomaisen hyvä taloyhtiö, jossa on hyvä henki ja mukavia ihmisiä. Täällä ei turhaan pikkuasioista natkutella. Sijainti on erinomainen ja kiinteistöstä on pidetty hyvää huolta säännöllisillä remonteilla. Viimeisimpänä käynnissä on ollut kattoremontti. Tämä on kokonaisuutena todella miellyttävä paikka asua.

Kiinteistön asunnot ovat isohkoja. Monen asukkaan historiaa yhdistääkin muutto omakotitalosta Kauppakadun varteen.

– Lapsiperheitä meillä ei montaa ole. Ehkä juuri asuntojen koko ja sen seurauksena hintatasokin vaikuttaa asiaan.

Pihajuhlan menosta näki, että Toivonen ei turhaan yhtiötä kehu. Asukkaat viihtyivät keskenään – ja mikä oli viihtyessä, kun tarjoilut ja ohjelma olivat viimeisen päälle. Radion sinfoniaorkesterin kosketinsoittaja Jouko Laivuori ja Kivikasvoistakin tuttu oopperalaulaja Henrik Lamberg vastasivat illan tasokkaasta musiikista.