Katseet katolle! Vesikatto vaatii säännöllistä huoltoa

Kiinteistön vesikatto on kovassa rasituksessa, joten sitä on tarkkailtava ja huollettava säännöllisesti. Iisoy:n asiakastaloyhtiöissä kattojen huolto ja kunnossapito on keskitetty kattoalan ammattilaisille.

Sopimukset tehdään taloyhtiöittäin, ja ne ovat voimassa toistaiseksi.

– Sopimuksessa määritellään kiinteistössä vuosittain tehtävät toimet. Lisäksi otetaan huomioon kiinteistön kattopinta-ala ja puhdistettavien vesikourujen määrä, tekninen isännöitsijä Erik Penttilä kertoo.

– Kattohuoltoyritys tekee huoltokäynnin yleensä kerran vuodessa. Joissakin taloyhtiöissä tarve voi olla kaksikin kertaa vuodessa ympärillä olevan puuston mukaan.

Vuosittain tarkastettavia kohtia ovat vesikate (muun muassa pinnoitteen ja kiinnitysten kunto sekä roskien poisto katolta), läpiviennit, turvavarusteet (tikkaat, lumiesteet), suojapellitykset, sadevesijärjestelmä (kourujen puhdistus ja syöksytorvien tarkastus) sekä yläpohja, jos yläpohjatilassa voi liikkua.

Akuutti vaurio korjataan heti

Huoltokäynnit aloitetaan yleensä huhtikuussa ja tavoitteena on tehdä ne elo-syyskuuhun mennessä. Sadevesikourujen puhdistusten tavoiteaikataulu on viimeistään loka-marraskuu.

Tarkastuskäynnin jälkeen kattohuoltoyritys tekee taloyhtiölle raportin, joka sisältää huomiot katon kunnosta ja listan mahdollisista korjaustarpeista.

– Jos tarkastuksessa on havaittu vuotoriskin selvästi aiheuttava vaurio, kattohuoltoyrityksellä on valtuudet tehdä akuutit korjaukset 500 euroon asti ilman erillistä hyväksyntää, Penttilä kertoo.

Akuutit korjaukset ovat yleensä läpivientien tiivistyksiä, rikkinäisten tiilien vaihtoja ja aluskatteen teippauksia. Kattohuoltoyritys tiedottaa erikseen isompia toimia vaativista korjaustarpeista ja antaa niille kustannusarvion.

Akuutteja korjauksia ei kuitenkaan tehdä katoilla, jotka on uusittu kahden vuoden sisällä.

– Kattohuoltoyrityksen velvollisuus on tiedottaa vauriosta, mutta korjauksista vastaa katon toimittaja takuuajan puitteissa, Penttilä muistuttaa.