Huonelämpötilaan voi vaikuttaa

Lämmityskautena taloyhtiön asuinhuoneistojen tavoitelämpötila on useimmiten 21–22 astetta. Makuuhuoneissa makeimmat unet tulevat muutamaa astetta viileämmässä. Asukkaiden on syytä huomioida, että lämpötilaa tavoitellaan huoneen oleskelualueella noin 1,5 metrin korkeudella.

– Ulkoseinien ja ikkunoiden läheisyydessä lämpötilat saattavat hyvinkin olla 1-2 astetta alhaisempia, mikä kannattaa huomioida lämpömittarin sijoittelussa, tekninen isännöitsijä Erik Penttilä huomauttaa.

Patteriventtiileissä on termostaatit, ja niiden tehtävä on tunnustella huonelämpötilaa sekä pitää lämpötila asetetussa arvossa.
Huonelämpötilaan on mahdollista vaikuttaa kääntämällä termostaattia joko isommalle tai pienemmälle.

– Termostaattia ei saisi peittää verhoilla tai kalusteilla, jotta sen toiminta ei häiriintyisi. Sama ohje pätee lämpöpatteriin. Mahdolliset patterin peittävät kalusteet saattavat heikentää patterin optimaalista huonetilan lämmittämistä.

Patterien ilmaaminen huollon asia

Välillä lämmityskaudella patteri voi tuntua haalealta, jopa kylmältä. Taustalla saattaa olla leudompi ulkoilma tai huonelämpötila on termostaatilla asetetun lämpötilan mukainen, jolloin toimiva termostaatti rajoittaa patterissa kiertävää lämmintä vettä.

– Patterista voi kuulua myös suhinaa ja lorinaa. Tämä on usein merkki lämmitysverkostoon päässeestä ilmasta. Patterien tarkistaminen ja ilmaaminen kuuluvat aina taloyhtiön huollolle, ei asukkaalle, Erik Penttilä sanoo.

Patterien toimivuuteen liittyvät ongelmat eivät ole aina ratkaistavissa asunto- tai patterikohtaisesti. Kiinteistön lämmitysverkoston laitteisiin ja asetuksiin on vuosien aikana saatettu tehdä muutoksia, jolloin lämpö saattaa jakaantua kiinteistössä epätasaisesti.

– Tällöin patteriventtiilien uusiminen ja lämmitysverkoston tasapainotus saattaa olla ajankohtaista. Patteriventtiilien tekninen käyttöikä on karkeasti 20 vuotta, jonka jälkeen niiden toimintavarmuus alkaa heikentyä.

Tuuletus lyhyesti ja läpivetona

Lämmityskaudella parvekkeen ovi ja ikkunat on syytä pitää pääosin suljettuina. Näin lämpö ei karkaa harakoille.

Jos kaipaa sisäilman raikastamista, asunnon tuuletus on hyvä tehdä mahdollisimman lyhyesti ja läpivetona.

Vedon tunne voi houkutella kääntämään termostaattia suosituslämpötilojen yläpuolelle. Ennen kuin toimii näin, kannattaa tarkastaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet ja varmistaa, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa. Raitisilmaventtiileitä ei tule sulkea kokonaan talvellakaan.