Huoneistoremonttia vain luvan kanssa

Mielessä tapetointi ja seinien maalaus? Antaa mennä vain, mutta kaikkiin muihin remontteihin tarvitaankin sitten taloyhtiön lupa.

Osakkaalla on oikeus remontoida asuntoaan, mutta remontista on tehtävä muutostyöilmoitus isännöitsijälle. Taloyhtiöllä on oikeus tietää asukkaidensa omatoimisista muutoksista ja korjauksista. Ilmoittamalla varmistetaan myös, että muutostyöt näkyvät asuntokaupoissa esitettävissä isännöitsijäntodistuksissa.

Tapetointia ja seinien maalaamista lukuun ottamatta lähes kaikista remonteista on ilmoitettava. Oman taloyhtiön käytäntö kannattaa varmistaa isännöitsijältä.

Osakkaan hakemus käsitellään isännöinnin muutostyövalvonnassa, joka antaa työlle luvan ja tekniset ohjeet. Tarvittaessa työlle nimetään valvoja, jonka kustannus kuuluu osakkaalle. Muutostyö voi alkaa vasta sitten, kun ilmoitukset on tehty ja luvat saatu.

Myös muutostyön valmistumisesta ilmoitetaan ja toimitetaan isännöintiin muutostyön loppudokumentit, kuten valvojan muistiot, loppukuvat ja tarkastusasiakirjat.

Muutostyön hakemuslomakkeeseen pääset tästä.

Älä unohda tiedottaa naapureillesi

Hyvän tavan mukaisesti huoneistoremontista ilmoitetaan myös naapureille rappukäytävän ilmoitustaululla tai postiluukkuun jaettavalla tiedotteella. Tiedottaminen on ihan välttämätöntä, jos remontissa esimerkiksi katkaistaan vedenjakelu väliaikaisesti. Myös meluisat työt – piikkaamiset ja poraamiset – kannattaa keskittää tiettyyn aikaan ja ilmoittaa häiriön laatu ja ajankohta naapurustolle.