Energiaa säästyy pienillä arkisilla teoilla

Iisoy on mukana valtakunnallisessa Astetta alemmas -kampanjassa, jonka tarkoituksena on kannustaa suomalaisia säästämään energiaa. Kampanjan verkkosivuilta löytyy tietoa ja materiaaleja, joita voi hyödyntää energiansäästöön niin taloyhtiössä kuin kotonakin.

Kotona energiansäästöä edistävät pienet arkiset teot. Mahdollisuuksien mukaan tiski- ja pyykkikoneiden kaltaisten isojen sähkölaitteiden käyttöä kannattaa välttää ruuhka-aikoina eli aamulla kello 8–10 sekä alkuillasta 16–17 ja 19–20 välillä. Valot ja laitteet kannattaa sammuttaa sekä laturit irrottaa pistokkeista silloin kun niitä ei tarvitse.

Asukkaita on hyvä ohjata säästämään myös lämmintä vettä, sillä se vaikuttaa samalla koko taloyhtiön lämmityskustannuksiin. Suihkun lyhentäminen viidellä minuutilla säästää jo selvästi energiaa. Tiski- ja pyykkikoneissa kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää energiaa säästäviä eko-ohjelmia.

Hallituksella mahdollisuus vaikuttaa

Energiankulutuksen kannalta taloyhtiöille suurin kuluerä on lämmitys. Kannattaa siis huolehtia, että kiinteistöä ei lämmitetä liikaa. Astetta alemmas -kampanja suosittelee säätämään lämpötilat tarpeen ja käytön mukaan: autotalleissa 5 °C, varastoissa 12 °C, porraskäytävissä 17 °C ja huoneistoissa 20 °C.

Asukas voi hienosäätää kotinsa lämpötilaa aktiivisella termostaatin käyttämisellä, mutta koko kiinteistön lämpötilaa hallitaan taloyhtiön lämmönjakohuoneesta ja lämmitysjärjestelmän asetusarvojen perusteella. Jos taloyhtiö haluaa hillitä lämmityskulujaan, hallitus voi tehdä päätöksen lämpötilan maltillisesta laskemisesta esimerkiksi yhdellä asteella. Huoneistojen lämpötilaan vaikuttavista suuremmista muutoksista on kuitenkin syytä päättää yhtiökokouksessa.

Kiinteistöliiton tulkinnan mukaan hallitus voi päättää myös esimerkiksi saunavuorojen karsimisesta tai uudelleenjärjestelystä, jotta lämmitysaikaa saadaan kokonaisuudessaan tiivistettyä. Myös vaikkapa kylmäkellarin jäähdytyksen mielekkyyttä voidaan pohtia, jos se on kovin vähäisellä käytöllä. Päätös tästäkin tulee tehdä yhtiökokouksessa.

– Asukkaille on toki tarpeen kertoa, minkä vuoksi tällaisiin toimiin on ryhdytty, ja että viime kädessä myös osakkaat säästävät, kun taloyhtiö järkevöittää energiankäyttöään, Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia neuvoo.