Energia-avustuksen hakeminen vaatii aikaa ja osaamista

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran myöntämät energia-avustukset kiinnostavat monia taloyhtiöitä. Avustusten tarkoitus on tukea kiinteistön energiatehokkuutta lisääviä hankkeita, ja projektista riippuen avustus kattaa 10–50 prosenttia hankkeen kuluista. Avustuksen hakeminen tuo taloyhtiöille kuitenkin myös kuluja.

– Energia-avustuksen hakemista varten tarvitaan muun muassa energiatodistuksen laatiminen, selvitys lähtötilanteesta sekä laskelmat siitä, miten suunniteltu hanke edistää energiatehokkuutta, kertoo tekninen isännöitsijä Anu Männistö.

Todistusten ja selvitysten laatiminen on hyvä teettää ammattilaisella. Lisäksi hakemusten käsittelyajat ovat pitkät. Taloyhtiöiden kannattaakin harkita tarkasti, minkä hankkeiden kohdalla avustuksen hakeminen on aidosti kannattavaa.

– Esimerkiksi yläpohjan lisälämmön eristys on suhteellisen edullinen hanke, eikä siihen saa avustusta kuin 10 prosenttia remonttikuluista. Käytännössä hakuprosessi maksaa silloin enemmän kuin sen, mitä avustuksesta saisi, Männistö toteaa.

Avustuksen määrä riippuu hankkeesta

Aivan mihin tahansa pikkuhankkeeseen energia-avustusta ei siis kannata hakea. Silloin kun edessä on suuri ja selvästi energiatehokkuutta edistävä hanke, energia-avustuksesta voi kuitenkin olla selvää hyötyä.

– Monentyyppisiin hankkeisiin voi saada energia-avustusta, jos hankkeella on riittävän iso vaikutus energiatehokkuuteen, Männistö kertoo.

Kaikista eniten avustusta eli 50 prosenttia hankkeen kuluista voi saada öljylämmityksestä luopumiseen sekä rakennuksen tiivistämiseen niin, että se osoitetaan ennen ja jälkeen tehdyillä tiiveysmittauksilla. 25 prosentin avustus voidaan puolestaan myöntää esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmän uusimiseen lämmöntalteenotolla, sisäseinän merkittävään lisälämmöneristykseen tai poistoilmapuhaltimien vaihtoon. Tiedot avustettavista toimenpiteistä löytyvät Aran verkkosivuilta.

Avustuksen myöntämisen kannalta avainasemassa ei ole hankkeen tyyppi vaan se, kuinka suuri vaikutus hankkeella on kiinteistön energiatehokkuuteen suhteessa kiinteistön koko elinkaareen. Kiinteistöt, joissa on alun perin ollut öljylämmitys, voivat siksi hyötyä energia-avustuksista erityisen paljon.

– Energia-avustusten jakamisessa ajatellaan koko talon elinkaarta. Hakuprosessissa tavoiteltua energiatehokkuustasoa verrataan kiinteistön alkutilanteeseen, ei nykyhetkeen.

Tekninen isännöitsijä voi auttaa laskelmissa

Taloyhtiön ei tarvitse pähkäillä energia-avustusten kanssa yksin. Apuun kannattaa ottaa osaava tekninen isännöitsijä.

– Meillä Iisoylla on ammattitaitoa auttaa pohtimaan, kannattaako avustusta lähteä hakemaan. Olen tehnyt asiasta sen verran monet laskelmat, että osaan yleensä jo hankkeen perusteella haarukoida, kannattaako laskelmia lähteä tekemään, Männistö vinkkaa.

Energia-avustusten haussa on syytä olla matkassa kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Avustusten määrärahat päätetään aina vuodeksi kerrallaan, ja hakemusjonot ovat pitkät. Tällä hetkellä ei ole vielä tietoa siitä, millaisia määrärahoja ensi vuodelle on luvassa. Ajankohtaiset tiedot kannattaakin tarkistaa Aran verkkosivuilta.