Ei ne suuret teot, vaan arkiset valinnat

Energian säästäminen kannattaa, sillä kulutusta hillitsemällä taloyhtiö ja asukas säästävät silkkaa rahaa. Omia päivittäisiä rutiinejaan tarkastelemalla jokainen löytää varmasti jotain parannettavaa.

Suomalainen on esimerkiksi hyvin huoleton vedenkuluttaja. Kulutamme vettä keskimäärin 140–155 litraa vuorokaudessa. Määrä vaihtelee melkoisesti, sillä jollekin riittää vajaat sata litraa päivässä, mutta joku läträä lähemmäs kolmesataa litraa.

Taloyhtiöiden energiasta noin puolet kuluu veden lämmittämiseen. Koska kulutamme varsinkin lämmintä vettä, kulutusta järkevöittämällä on mahdollista saavuttaa huomattavia säästöjä.

Taloyhtiöiden kannattaa remonttien yhteydessä harkita paitsi huoneistokohtaisten vesimittarien, myös uusien vesikalusteiden hankintaa. Uudet kalusteet kuluttavat jopa puolet vähemmän vettä kuin vanhat. WC-istuinten ja muiden vesikalusteiden vuotoihin on hyvä puuttua heti. Myös lämmitysjärjestelmän säännöllinen tasapainottaminen kuuluu taloyhtiön must do -listalle.

Euro on paras ajuri

Huoneistokohtainen vesimittari konkretisoi vedenkulutuksen ja voi siten motivoida säästämään. Euro onkin monesti paras ajuri muutoksiin! Nykyaikaisilla järjestelmillä ja puhelinsovelluksilla oman taloutensa vedenkulutusta on mahdollista seurata jopa reaaliajassa.

Kulutuksen karsiminen on ennen kaikkea asennekysymys. Järkevien toimintatapojen opetteleminen voi alkaa vaikkapa oheisen listan noudattamisesta:

  • Suljen hanan hampaidenpesun / parranajon / saippuoinnin ajaksi.
  • En tiskaa juoksevan veden alla.
  • En esihuuhtele asioita juoksevan veden alla ennen astianpesukoneeseen laittamista.
  • Pyykkään vain täysiä koneellisia. Tarkistan pesuohjeet ja käytän tarvittaessa viileämpiä ja lyhyempiä pesuohjelmia. Joskus pelkkä vaatteen tuuletus voi riittää.

Tiesitkö? Rane neuvoo

Rane rakentamisen ja asumisen energianeuvonta tuottaa puolueetonta ja maksutonta materiaalia taloyhtiöille.

Ranen nettisivuilta löytyy tietoa myös suositusta Energiaekspertti-koulutuksesta, jonka avulla moni tamperelainen taloyhtiö on valmentanut asukkaistaan energia-asiantuntijoita.
Rane palvelee osoitteessa https://neuvoo.fi.