Arkistojen vastapainoksi luontoa ja metsäretkiä

IISOY:ssa on valmisteltu jo useiden kuukausien ajan kiinteistö- ja isännöintialan tähän asti suurinta uudistusta, sähköiseen osakehuoneistorekisteriin siirtymistä. Kiinteistösihteeri Outi Kivistö käy läpi osakeluetteloja taloyhtiö kerrallaan ja poimii jatkoselvittelyyn osakkeet, joiden siirtomerkinnöissä on puutteita.

– Näissä tapauksissa lähetän osakkaalle viestin joko kirjeellä tai sähköpostilla ja pyydän toimittamaan puuttuvat dokumentit.

Asiakirjoja pyydetään, jotta osakas voidaan merkitä huoneiston omistajaksi taloyhtiön osakeluetteloon. Outi etsii omistustietoja arkistoista itsekin.

– Tietojen löytäminen vaatii toisinaan arkeologisia tutkimuksia arkistoissa. Huoneistoja on muun muassa peritty ja omistajina on myös kuolinpesiä, joiden osakkaita ei ehkä ole koskaan ilmoitettu isännöintiin. Osakkailla ei ole aina myöskään tietoa siitä, mitä dokumentteja isännöintiin pitäisi toimittaa.

– Kannattaa ehdottomasti siis vastata, jos saatte postia. Neuvomme, miten pitää toimia, Outi sanoo.

Tyytyväinen alanvaihtaja

Osakeluettelojen läpikäynti vie Outin työajasta osan, muun ajan hän työskentelee asiakaspalvelussa. Kiinteistösihteerin työnkuva on hänestä monipuolinen. Joka päivä oppii jotain uutta.

– Vaihdoin alaa aikuisiällä ja tulin IISOY:lle vuosi sitten kiinteistösihteeriharjoittelijaksi. Harjoittelun jälkeen jäin yritykseen määräaikaisella työsopimuksella. Tätä ennen olin kiinteistövälityksessä myyntisihteerinä.

– Ennen kiinteistöalalle siirtymistä työskentelin henkilöstöravintola-alalla erilaisissa esimiestehtävissä noin 20 vuotta. Työ vaati paljon matkustamista, mikä oli lopulta syy alan vaihtoon, Outi kertoo.

Moottoripyörä kuuluu kesään

Ylöjärven Veittijärvellä avopuolisonsa kanssa omakotitalossa asuva Outi viihtyy puutarhatöissä ja nauttii ulkoilusta. Luontoon – mieluiten metsään – on päästävä päivittäin.

– Kaappaan monesti pojan koiran mukaani, ja tutkin lähiseutuja retkikartan avulla. Torstai-illat olen varannut partiolle, jossa käyn pojanpoikani kanssa. Olen ryhmän aikuisjäsen, joka auttaa kaikessa missä tarvitaan.

Pikkuväkeä riittää kaitsettavaksi myös ihan omasta takaa. Outilla on kolme lasta, kaksi lastenlasta sekä kolme bonuslastenlasta. Koiria pyörii porukassa yhteensä seitsemän. Lasten perheet asuvat lähiseudulla, joten vilinää riittää.

Outi on uskaltanut heittäytyä aikuisiällä myös uuteen harrastukseen. Hän opetteli ajamaan moottoripyörällä nelikymppisenä istuttuaan aikansa takapenkillä.

– Nyt ajan 600-kuutioisella Hondalla. Se on hyvä matkapyörä ja helppo käsitellä.

Talvi kuluu karttoja tiiraillessa. Kodin keittiönpöytäkin on päällystetty isolla Euroopan kartalla.

– Ensi kesänä aiomme tehdä motoristiystäviemme kanssa Itämeren-kierroksen, jota kokoonnumme suunnittelemaan silloin tällöin talven mittaan. Edellinen yhteinen reissu tehtiin Kroatiaan.

Santiago de Compostela -vaellus haaveena

Outin haaveena on vaeltaa seuraavaksi Porto–Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitti, edellinen vaellus oli osa ranskalaisesta reitistä.

– Vaeltamisessa askeettisuus ja yksinkertaisuus kiehtovat. Kaikki mitä tarvitset, kulkee rinkassa. Kävelet, majoitut, syöt, yövyt – ja jatkat matkaa. Elämä kapenee ja kaikki yltäkylläinen jää pois, Outi kuvaa tunnelmaa.