Ahvenisjärven liikekeskukseen päästötöntä energiaa auringosta

Hervantalaisen Ahvenisjärven Liikekeskus Oy:n katolle asennetaan kevään aikana parikymmentä aurinkopaneelia.  Niiden tuottaman sähkön avulla on tarkoitus kattaa kiinteistösähkön kulutusta rakennuksessa. Iisoylle hanke on koekenttä vielä melko uuteen, mutta koko ajan yleistyvään maailmaan.

– Kovin monessa aurinkoenergiahankkeessa mekään emme ole vielä olleet mukana, mutta selvästi yleistymässä ne ovat. Tämä on myös meille hyvää käytännön kokemusta, sanoo toimitusjohtaja Ilkka Saarinen.

Iisoyn Hervannan toimipiste sijaitsee Ahvenisjärven Liikekeskuksessa, jossa on isännöintitoimiston lisäksi pari muuta toimijaa. Kiinteistön vuotuinen sähkönkulutus on noin 30 000 kWh eli noin ison sähkölämmitteisen omakotitalon verran.

– Kävimme konsultin kanssa hankkeen perusasiat läpi, ja viime lokakuussa käynnistimme tarjouspyyntökierroksen. Parin toimittajan kanssa kävimme neuvottelukierrokset ja joulun alla teimme hankintapäätöksen. Asennustöiden on tarkoitus alkaa huhtikuussa.

Energian hintakehitys käynnisti hankkeen

Hankkeen liikkeellepanevana voimana oli energian hintakehitys. Iisoyn asiakaskiinteistöjen tapaan liikekeskuksella on ollut määräaikainen, nykyoloissa erittäin edullinen sähkösopimus. Se on kuitenkin päättymässä huhtikuun lopussa.

– Siihen mennessä olisi tarkoitus saada asennustyöt valmiiksi. Tavoitteena on hyödyntää päästötöntä energiaa ja saada käytännön kokemusta siitä, mitä aurinkoenergian hankinta, ylläpito ja käyttö tarkoittavat. Näemme myös, minkälaisia kustannussäästöjä tällä energiamuodolla on saatavissa. Toiveet ovat tietysti korkealla. Hankinnan takaisinmaksuaika riippuu hyvin paljon siitä, mille tasolle sähkön hinta jatkossa asettuu, Ilkka Saarinen sanoo.

– Joka tapauksessa hankkeesta on hyötyä myös meidän asiakkaillemme, sillä tämän kokeilun avulla saamme ihan selkeää dataa taloyhtiöiden pohdintojen ja päätöksenteon tueksi.